Meer dan alleen restaurant en leerwerkbedrijf in pand Odeon

VENRAY | Er ligt een nieuw plan voor het leegstaande monumentale pand van Odeon aan de Hoenderstraat. De opzet is dat er niet alleen een horecaleerwerkbedrijf komt. Het gebouw gaat tevens dagelijks de deuren openen voor maatschappelijke activiteiten. Zo krijgt ook wijkleerbedrijf Calibris er onderdak.

Door Henk Willemssen

De gemeente heeft de handen ineengeslagen met MET talent en horecaondernemer Roel Linssen. MET talent is een onderdeel van MET GGZ, het vroegere Mensana. De zorgorganisatie richt zich op het begeleiden van kwetsbare burgers naar arbeid.

Het heeft lang geduurd voordat er schot in de zaak kwam. Het horecapand staat sinds het vertrek van het failliete restaurant en leerwerkbedrijf Floris, medio februari 2015, leeg. Het gebouw is eigendom van de gemeente, die het verhuurt aan de stichting Odeon. Die raakte door het wegvallen van Floris in ernstige financiële problemen. Vanaf augustus is er geen huur meer betaald aan de gemeente. Odeon kwam in mei al tot een akkoord met Met GGZ over een huurcontract. Maar het liep stuk bij de gemeente.

Er werd daarna gekozen voor een andere opzet. Met ondernemer Roel Linssen als derde partij. Het plan ligt al vanaf juli op het gemeentehuis. De stichting Odeon beklaagde zich dat het allemaal veel te lang duurt. Omdat Odeon het water tot aan de lippen is gestegen, krijgt de stichting nu maandelijks een vergoeding van 7.500 euro van de gemeente. Op 22 december spreekt de gemeenteraad zich uit over de nieuwe opzet. Half januari neemt het college een definitief besluit. Vanaf 1 maart kan nieuwe opzet gaan draaien.

Roel Linssen gaat het restaurant en het horecaleerwerkbedrijf runnen. Hij huurt het pand van Odeon en neemt het beheer en exploitatie op zich.

MET talent is verantwoordelijk voor de begeleiding van de deelnemers van de leerwerktrajecten. Het doel is mensen met een arbeidsbelemmering een passend re-integratietraject aan te bieden voor een zinvolle daginvulling, vrijwilligerswerk, beschut of gesubsidieerd werk of een reguliere baan.

Linssen stelt het gebouw van maandag tot vrijdag tussen 9.00 uur en 17.00 uur gratis beschikbaar voor maatschappelijke activiteiten. Daardoor ontstaat er een bijzonder concept. Met leertrajecten in de horeca, beheer, schoonmaak, facilitaire dienstverlening en ondersteuning van kwetsbare burgers onder één dak.

Met de verbinding tussen welzijn, participatie en onderwijs past het binnen de doelen van de Wmo en Participatiewet. De zorginstellingen De Zorggroep, Proteion, SGL, UnIk (Dichterbij) en MET de Wijk hebben hierover een intentieverklaring ondertekend. Wijkleerbedrijf Calibris houdt zich bezig met het ondersteunen en begeleiden van kwetsbare burgers.

De afspraak is dat in het eerste jaar twintig personen – met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – een leerwerktraject volgen. In het tweede en derde jaar gaat het om jaarlijks vijftien deelnemers.

De toewijzing van de kandidaten gebeurt door de gemeente. Ook het UWV en Justitie kunnen personen aandragen. Naast horeca gaat het om andere taken zoals poetswerk, huismeester, dagbesteding, wassen en het begeleiden van nieuwe deelnemers.

De gemeente verwacht dat door het brede aanbod van activiteiten de kans van slagen voor het horecaleerwerkbedrijf en wijkleerbedrijf veel groter worden. De opzet is ook dat MET talent en Roel Linssen de samenwerking aangaan met de reguliere horeca. Het horecaleerwerkbedrijf kan veel betekenen voor de andere horeca in Venray en omgeving. Leerlingen kunnen er een stageplek krijgen en helpen bij allerlei werkzaamheden zoals aardappels schillen, taarten bakken en boontjes doppen.

MET talent heeft bij de gemeente een subsidieaanvraag ingediend. Voor het eerste jaar 100.000 euro, 75.000 euro voor het tweede jaar en nog eens 75.000 euro voor het derde jaar.

De kosten bestaan vooral uit huisvesting, horecafaciliteiten en begeleiding van de deelnemers.

Er zijn geen harde garanties te geven voor de uitstroom van deelnemers. Wel is er met MET talent een resultaatverplichting afgesproken dat 20 procent van de deelnemers met een bijstandsuitkering jaarlijks uitstroomt.