Dansorkest De Peelzwervers doet oude tijden herleven.
Dansorkest De Peelzwervers doet oude tijden herleven. Foto: Henk Lammen

De Peelzwervers terug!

Venray | Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd in Venray De Peelzwervers opgericht. Het orkest stal gedurende tientallen jaren de harten van vele muziekliefhebbers op kermissen, bruiloften, feesten en partijen. Ze zijn nu terug van weggeweest. Op zondag 27 december herleven oude tijden als De Peelzwervers optreedt tijdens het matinee in Anno'54 in Venray. "Het leukste aan die tijd? De sfeerbeleving. Ieder optreden was een groot feest", zegt drummer/zanger Henk Schoenmakers (65) uit Merselo.

Door Henk Lammen

Ga naar Rooynet, het digitaal geheugen van Venray, en typ de zoekfunctie De Peelzwervers in. Geheid dat de woorden feestorkest, kermis, bruiloft, receptie in een rap tempo voorbij komen. Want het orkest, opgericht door de gebroeders Sijbers, stond tot beginjaren 80 synoniem voor goede muziek en feest en vertier in Venray en de wijde omgeving. De hoofden zijn ondertussen iets boller, de haren korter of inmiddels verdwenen en de buikjes gegroeid. Schoenmakers en zijn Venrayse kompanen Henk van den Bosch (71, bas/zang), Tiny van den Broek (65, toetsen) en Henk Willems (66, gitaar/zang) zijn dertig jaar na dato nog even enthousiast.

In de jaren zestig/zeventig maakten zij deel uit van het dans/feestorkest. De hele zomer lang spelen op (dorps)kermissen en dansavonden, bruiloften, matinees en andere partijen. Covers van grootheden uit de jaren 60 en 70 zoals Roy Orbison, The Everly Brothers, Cliff Richard & The Shadows, maar ook Arne Jansen en BZN. Instrumentaal, vocaal, De Peelzwervers was van alle markten thuis.

"Het maakte ons niks uit", stelt Henk Willems. "Nederlandstalig, Engels, Duits, we waren een echt sfeerorkest. Het belangrijkste was dat het feest was in de tent. En de mensen een dansje konden wagen." In 1983 stopte het orkest. Ruim dertig jaar later maken de muzikanten van weleer hun comeback. Twee jaar geleden kwamen ze bij elkaar tijdens een reünie. "Toen is het gaan borrelen", vertelt Henk van den Bosch. De avondvullende theatershow Aachter 'n Roojse deur eerder dit jaar trok de mannen definitief over de streep. "In de pauze en na afloop speelden we in de foyer. De tijden van toen herleefden, de stemming zat er meteen weer in. Het kriebelde om te beginnen. En het belangrijkste, het voelde goed aan. Het was een feest van herkenning, het leek echt of de tijd had stilgestaan."

Iedere maandagmiddag repeteren ze samen. "En we maken dan niet alleen muziek", lacht Tiny van den Broek. "Onder het genot van een kopje koffie worden de sterke verhalen weer opgehaald." Een kwartiertje volstaat om een beeld te krijgen bij het wekelijkse ritueel. "In Noord-Limburg, maar ook Noord-Brabant en Gelderland waren we wereldberoemd", vult Schoenmakers aan. "We hadden een grote schare echte fans, gillende meiden voor het podium. De sfeerbeleving was uniek. We hebben tijdens een optreden zelfs een paartje getrouwd", glundert de drummer.

"En de tap stond continu open. Nu trappen we weer af in dansschool Janssen. Het moet wel leuk blijven. We gaan echt niet meer zoals vroeger ieder weekend optreden. Maximaal tien keer per jaar, meer niet. We hebben er ontzettend veel zin in", besluit Willems.

Het matinee begint om 14.00 uur. De entree bedraagt vier euro, inclusief een kopje koffie en een plakje cake.