Maaike de Vocht vertelde over haar beroep, fysiotherapeut.
Maaike de Vocht vertelde over haar beroep, fysiotherapeut. Foto: Henk Lammen

"Volg je hart"

Venray | In het Raayland College in Venray vond precies een week geleden de jaarlijkse beroepenavond plaats. Ruim zeventig professionals gaven een praktische kijk in de keuken van hun beroep. De beroepenavond is een initiatief van Rotaryclub Venray en Lionsclub Venray Peelparel in samenwerking met de school. "De kinderen waren enorm gemotiveerd. En de mensen uit de praktijk hebben vol verve hun liefde voor het vak proberen over te brengen. Dan is de avond voor ons geslaagd", aldus Maria van Dorst, een van de organisatoren.

Door Henk Lammen

Na eerst twee lezingen over het vak journalistiek te hebben gegeven, sluit ik in een van de lokalen op de eerste verdieping aan bij de presentatie van fysiotherapeute Maaike de Vocht. Vier leerlingen en hun ouders zijn aangeschoven. Voordat ze begint, vuurt een van de leerlingen al een openingsvraag af. 'Wat doet u de hele dag?' De Vocht haakt meteen in en vertelt vol passie over haar kijk op gezondheid, zoals ze het zelf omschrijft. Het wordt een betoog over spieren die vastzitten, maar ook over coaching van opgroeiende kinderen. Als haar wordt gevraagd waarom je fysiotherapeut moeten worden, laat haar antwoord niets aan duidelijkheid te wensen over. 'Het is een leuk beroep. Ik ben met mensen bezig en zit niet de hele dag stil. Je moet wel nieuwsgierig zijn, goed kunnen observeren en vooral luisteren'. Meike Vullings is aandachtig toehoorder tijdens de presentatie. De leerlinge van atheneum 3 koos tijdens de beroepenavond voor vier presentaties: fysiotherapie, diëtiste, medisch specialist en zorg. De 14-jarige leerlinge lijkt een voorkeur te hebben voor een baan in de zorgsector. "Ik heb bewust gekozen voor presentaties die te maken hebben met sport en gezondheid." De lezing van De Vocht heeft ze als bijzonder leerzaam ervaren. "Jawel, absoluut. Ik ben toch heel wat wijzer geworden over wat een fysiotherapeut in de praktijk doet. Dat het niet alleen gaat om mensen op het fysieke vlak te helpen, maar ook mentaal." Eerder op de avond woonde ze de presentatie over het beroep diëtiste bij. "Alles op het gebied van voeding spreekt me aan." Een definitieve keuze over wat ze later wil worden, heeft ze uiteraard nog niet gemaakt. Over enkele jaren is een definitieve studiekeuze pas aan de orde. "Ik weet totaal nog niet wat ik wil. Maar een avond als deze is wel heel nuttig. Je krijgt een beeld hoe beroepen in de praktijk worden beleefd."

Aan de hand van een enquête onder de leerlingen werd een lijst met beroepen samengesteld. De leerlingen en hun ouders konden onder andere luisteren naar een pedagoog, sportinstructeur, ingenieur, rechter, hotelmanager, huisarts, ICT-deskundige, bouwkundig projectmanager en een webdesigner. Zij gaven een toelichting op hun dagelijkse werkzaamheden, de keuzes die ze moeten maken en de dilemma's die ze tegenkomen in hun beroep. En de uitdagingen en problemen waarmee ze worden geconfronteerd. In totaal 326 leerlingen woonden samen met hun ouders een of meerdere presentatie bij. "Minder dan vorig jaar", betreurt decaan Eugène Clermonts. Er zijn echter aanwijsbare redenen. "Leerlingen zijn vorig jaar al geweest en gaven aan dat andere beroepen niet in hun interessegebied liggen. Daar is iets voor te zeggen. We zijn blij dat de leerlingen wel zelf meedenken en nieuwe beroepen aandragen. Zo was er vanavond een technicus van Toverland, een stewardess, een piloot en cameraman. We konden dit jaar 79 beroepen presenteren."

Tijdens informatieavonden van het Raayland College staan meestal de inhoud van de opleidingen centraal. De beroepenavond legt de nadruk op de praktijk. "Het moet het beeld completeren wat een beroep inhoudt. Het zou mooi zijn als deze avond een match oplevert met datgene wat jongeren willen. De toekomstperspectieven zijn daarbij in mijn ogen niet leidend. Ik zeg altijd tegen de leerlingen 'Volg je hart'. Dan krijgen ze meestal geen spijt van hun keuze", besluit Clermonts.