Sint Anna viert het 25-jarig bestaan.
Sint Anna viert het 25-jarig bestaan. Oude foto

Feest op Sint Anna

Venray | Woensdag 13 september 1933 was voor Venray een hoogtijdag. De psychiatrische inrichting Sint Anna vierde het 25-jarig bestaan en talrijke hoogwaardigheidsbekleders kwamen om het feest luister bij te zetten.

Al vroeg arriveerde het illustere gezelschap om allereerst de feestelijke hoogmis bij te wonen in de kapel. Daarna trok de stoet naar het verpleegstershuis. Op de foto spreekt de geneesheer-directeur Schim van der Loeff de aanwezigen toe. Aan tafel gezeten zien we v.l.n.r.: Mère Cesaire (met afgewend gezicht), de generale overste van de Zusters van Liefde; Commissaris der Koningin van Hövell tot Westerflier; Mgr. Lemmens, bisschop van Roermond; Mgr. van Rechem, wijbisschop van Gent en geestelijk leidsman van de zusters; Mgr. Coppiers, bisschop van Gent; Dr. Lubberman, Hoofdinspecteur Staatstoezicht op Krankzinnigen.

Dokter Schim van der Loeff werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Na de feestelijkheden op Sint Anna bracht Mgr. Lemmens 's avonds nog een bezoek aan het jongenspatronaat Sint Antonius in de Patersstraat, waar hij werd ontvangen door directeur Pater Nielen o.f.m. die bekend stond om zijn ferme uitspraken. De bisschop sprak de jongelui toe, allemaal jongens, want meisjes werden niet tot het patronaat toegelaten. Hij wees hen op het belang om elke dag naar de kerk te gaan. Dat maakte wel indruk, maar toch niet op iedereen. Een aantal jongelui had verstek laten gaan, maar pater Nielen had een excuus. Sommige jongens waren verhinderd, anderen wisten niet dat de bisschop kwam en dan was er nog een groepje 'oppervlakkige, ongevoelige lummels die iedereen liever kwijt dan rijk is', aldus Pater Nielen. Foto: collectie Twan van Els. Kijk ook op www.rooynet.nl.