Vrijdag wordt het kerstverhaal bij de kerststal op de Grote Markt uitgevoerd.
Vrijdag wordt het kerstverhaal bij de kerststal op de Grote Markt uitgevoerd. Foto: Henk Lammen

Levend kerstverhaal

Venray | Ze zijn er helemaal klaar voor, de leerlingen van groep 8 van basisschool De Hommel in Venray. Samen met enkele jeugdleden van schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan in Venray voeren ze vrijdag 11 december rond 16.45 uur op de Grote Markt het kerstverhaal uit.

"Met levende dieren zoals een ezel en een kudde schapen. Herder Jan Manders trekt met zijn schapen door het centrum van Venray en zal op de Grote Markt even halt houden. Ondertussen zingt Ars Musica kerstliederen en wordt de kerststal opengesteld. Ja, dat moet een mooi gezicht zijn. Nu maar hopen dat het een paar uur droog blijft", zegt Bernie van Lierop, bestuurslid van de Stichting Winterpret Venray.

Met het uitbeelden van het kerstverhaal begint een nieuw evenement op de Grote Markt: Kerstboom in het licht. Hiervoor hebben de Stichting Kerststal Venray, Winterpret Venray, Venray Centraal, Venray Bloeit en Peel en Maas (TV) de handen ineengeslagen.

"We gaan samen proberen aan de start van de kerstperiode in Venray een extra feestelijk en sfeervol tintje te geven en nodigen iedereen bij dezen van harte uit om bij het startschot van Kerstmis in het winkelcentrum van Venray aanwezig te zijn. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd", vertelt hoofdredacteur Ron Koenen van Peel en Maas (TV).

Voor Venray in het licht vinden op vrijdag 11 december vanaf 16.30 uur op de Grote Markt, in een heuse theaterwagen, optredens plaats van zangverenigingen, muziekgezelschappen en de zingende schilder uit Venray, Ramon Barents.

Bovendien draait de carrousel en speelt het carillon van de Grote Kerk kerstliederen. Rond 17.00 uur zal deken Smeets de kerstboom en de kerststal inzegenen.

Peel en Maas TV maakt van Kerstboom in het licht een tv-programma. "De bedoeling is dat mensen bij de kerstboom wensen voor hun geliefden of dierbaren uitspreken", zegt Ron Koenen. "Die wensen kunnen vervolgens samen met een kerstbal of en –ster in de Venray Bloeit-kerstboom op de Grote Markt worden opgehangen. Voor het tv-programma zijn we op zoek naar bijzondere verhalen en wensen."

Om 18.30 uur wordt vervolgens de ijsbaan op het Schouwburgplein officieel geopend met een dans van een van de groepen van Dizzy Dance. Na toespraken van Henk Numan, voorzitter van Winterpret Venray, en wethouder Jan Loonen wordt de piste ingezegend door deken Smeets en vervolgens kan de schaatspret in hartje Venray beginnen.

De schaatsbaan blijft tot en met zondag 3 januari in het winkelcentrum liggen.