KWP belangrijker dan ooit

voor mensen met beperking

Venray | De Stichting Kunst Werk Plaats is al ruim vijftien jaar actief in de geestelijke gezondheidszorg, 'maar juist nu is de rol van dit instituut belangrijker dan ooit,' zegt Harrie Cunnen.

De Kunst Werk Plaats is een maatschappelijk steunsysteem voor mensen met een beperking, zoals een chronische psychiatrische aandoening. Kunst is het gereedschap waarmee ze aan zichzelf werken, en dan met name beeldende kunst en fotografie. De Kunst Werk Plaats beschikt over ateliers op het Annaterrein en in het Gildegebouw aan de Westsingel. Hier zijn de mensen uit de doelgroep minimaal twee dagdelen per week creatief bezig.

'Deze mensen hebben het niet makkelijk, want in de GGZ-zorg moeten steeds meer instellingen hun activiteiten inkrimpen door bezuinigingen,' zegt Harrie Cunnen namens de Kunst Werk Plaats. 'Mensen met beperkingen raken daardoor steeds meer in de knel. Meer dan ooit zijn ze aangewezen op de maatschappelijke voorzieningen zoals de Kunst Werk Plaats. Wie hier komt, hoeft absoluut geen kunstenaar te zijn, het gaat erom dat hij of zij gemotiveerd is.' De Kunst Werk Plaats is een plek waar de deelnemers zichzelf continu kunnen verbeteren, waar ze weer vaste structuur krijgen in hun leven, waar hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid groeien. Hun beperkingen raken voor kortere of voor langere termijn op de achtergrond. De Kunst Werk Plaats richt zich juist op wat iemand wél kan, op het aanboren en benutten van je eigen kracht. De Kunst Werk Plaats is een effectief medicijn tegen vermijdingsgedrag en slachtofferdenken. 'Wij leren mensen verplichtingen en verantwoordelijkheden aan te gaan,' zegt Cunnen. 'Iedereen krijgt een vaste plek in het atelier, formuleert een doelstelling en krijgt coaching. De lat ligt steeds zo hoog mogelijk, waarmee we ons onderscheiden van instellingen die meer vrijblijvend bezig zijn.'

Bij de Kunst Werk Plaats leren mensen zichzelf niet langer te zien als slachtoffer, maar als regisseur van hun eigen toekomst en hun eigen geluk. 'Zo werken we al ruim vijftien jaar aan het verbeteren van zelfredzaamheid – tegenwoordig een centraal begrip in de Wmo en in onze participatiemaatschappij. Haal je de Kunst Werk Plaats uit het leven van onze doelgroep, dan valt een belangrijke pijler in hun bestaan weg. Dan liggen vereenzaming, terugval en zelfs opname direct op de loer. Door mensen te behoeden voor opname in een dure zorginstelling, besparen we de maatschappij veel geld.' Voor professionals in de zorg is de Kunst Werk Plaats dan ook een belangrijke partner. 'Wij hebben de kennis en expertise in huis om deel te kunnen uitmaken van een behandeling van mensen die zijn opgenomen of die onder behandeling zijn van huisartsen en andere zorgprofessionals.'


Ingezonden

Azc blitterswijck

Beste fractievoorzitters,

Als inwoner van het mooie Blitterswijck en de gemeente Venray maak ik me zorgen om de onrust rond het voorgenomen plan voor een AZC in Het Roekenbosch. Max. 750 vluchtelingen in zo'n klein dorp is niet niks voor de bevolking. Het gebrek aan faciliteiten, recreatie, openbare ruimten (welke grotendeels ook nog verdwijnen) en een behoorlijke infrastructuur maakt van dit voorstel een bijna niet te overziene horde voor de inwoners. Dan hebben we het nog niet eens over de huidige en toekomstige verkeersimpact (Oude Heerweg) van de bouw- graafwerkzaamheden vanwege de gebiedsontwikkeling rond de Maas. Ik heb van alle zijden vele verhalen meegekregen over het verleden en wat de toekomst dan wel moet gaan worden. Maar dit is vaak ongenuanceerd. In de eerste plaats wil ik graag duidelijk maken dat Blitterswijck in zijn geheel niet tégen de komst van deze groep hulpbehoevende mensen is. Sterker nog, we staan er zelfs voor open. Maar dit grote aantal is natuurlijk buiten alle proporties. Voor de vluchtelingen zelf is dit ook niet erg prettig en daardoor onveilig. Dit is totaal niet te beveiligen en coördineren met slechts 3 beveiligers (volgens COA). Vraag me echt af welk locatie-onderzoek er überhaupt is gedaan? Ik ben zelfs overtuigd van het feit dat maximaal 150-200 nieuwe inwoners (mits gezinnen!) beter opgenomen en geholpen worden in de gemeenschap. De manier waarop dit nu allemaal zomaar wordt geregeld, en bijna in onze 'strot' wordt geduwd, verdient natuurlijk al helemaal geen schoonheidsprijs en is een blamage voor het 'bestuur' van Het Roekenbosch, COA en B&W. Ik snap het wel, er is heel veel geld (ook persoonlijk) aan te verdienen. Maar om dit nou zomaar ten koste te laten gaan van de leefbaarheid, eenheid en veiligheid van een volledig dorp en 'indirect' ook van de vluchtelingen in kwestie, dat gaat alle perken te buiten. Er zijn naar mijn mening meerdere opvanglocaties mogelijk in de gemeente en samen met de provincie en het COA moet er toch een goede verdeling gemaakt kunnen worden om dit allemaal netter, veiliger en kleinschaliger op te lossen. Laat het financiële gewin eens buiten beschouwing en maak echte humanitaire beslissingen a.u.b.

Mike Willems, Blitterswijck

Lintje

Ik gun ieder zijn pensioen, en ongetwijfeld heeft de heer Rob Hermans zijn sporen - en ridderschap - dik verdiend. Maar of hij daarbij ook - op straat bijvoorbeeld - fysieke inspanningen heeft moeten plegen, lijkt me even de vraag. Ik kan me eerder voorstellen dat hij vooral denkwerk verrichtte, een zogeheten witte-boorden-job moest uitvoeren. Dat in aanmerking genomen valt het me op dat hij al met 62 jaar kan stoppen. Ik neem aan dat hij nog doorbetaald krijgt voor de AOW ingaat, dus op kosten van de belastingbetaler. Tegenwoordig moet iedereen tot zijn 67ste werken. Als ze geluk hebben geldt voor sommigen misschien nog steeds een leeftijd van om en nabij de 65 jaar, maar kennelijk wist de heer Hermans ooit een contract met heel goede arbeidsvoorwaarden voor zich te regelen? Tja, niet ieder is voor de wet gelijk kennelijk.

G. Miedema, Amsterdam

Hoera: vrij parkeren

Waar komen al die auto's vandaan? Vanaf 18 november tot heden heb ik nog nooit zoveel auto's in de Patersstraat geparkeerd zien staan. 's Morgens voor 9.00 uur tot 's avonds 18.15 uur staan er telkens dezelfde wagens geparkeerd. Daarna enkele plaatsen even vrij en om 24.00 uur staat alles weer vol. Zelfs op trottoirs ende laad-en los-plaats, waar dus geen auto's mogen staan wordt toch geparkeerd. Wij zijn bewoners van de Patersstraat (voorheen vergunninghouder) en zijn nu regelmatig genoodzaakt om de auto in de parkeergarage of bij de Hubenhof te parkeren. Zelfs de Julianasingel, Paterslaan en Langstraat staan vol. Voorheen was er plaats genoeg. Is er nu geen enkel toezicht meer op foutparkeerders?

Trees Cadirci, Venray