Afbeelding
Foto: ron koenen

Verspilling van eten? Zonde!

Venray | Het thema Verspilling is al lange tijd een punt van aandacht voor de overheid en maatschappij. Het weggooien van goederen wordt als zonde en onnodig gezien en veel mensen zijn er op een of andere manier mee bezig. PLUS Judith en Guido van Dijck en Culinair Creatief Catering & Events hebben de handen in elkaar geslagen en werken samen aan een uniek project om de verspilling van levensmiddelen tegen te gaan.

Supermarkten hebben nogal wat derving in verse levensmiddelen. De consument doet de boodschappen graag voor meerdere dagen tegelijk en dan hebben producten die nog wat uit moeten rijpen de voorkeur, omdat ze een langere bewaartijd hebben. Levensmiddelen die tegen de rijpe kant aan zitten of een deukje hebben opgelopen, blijven dan liggen, terwijl ze kwalitatief nog prima zijn. De rijpe, verse levensmiddelen worden nu ingrediënten, die verwerkt worden in onze nieuwe producten. Van mooie, vol rode, rijpe tomaten kun je bijvoorbeeld een zeer smaakvolle pastasaus maken. Voeg wat basilicum en andere ingrediënten toe en je hebt een verrukkelijk, vers basisonderdeel voor een overheerlijke bord spaghetti. Denk aan champignons, deze zijn nog heerlijk om een goede, romige champignonsoep van te maken.

En onderschat de kracht van een wortel niet, na een aantal dagen is deze nog steeds erg smaakvol en sappig. Samen met wat gember en kerrie is het een uitstekend ingrediënt voor een fantastische wortelsoep. In de toekomst zal blijken of er nog andere producten ontwikkeld worden, eventueel een tomatensoep. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van verse, rijpe ingrediënten zonder kunstmatige toevoegingen, waardoor het een gezond en eerlijk product blijft. De producten moeten gekoeld bewaard worden. Verse producten hebben een kortere houdbaarheid, 10 dagen en blijven nu eenmaal op de juiste temperatuur gekoeld (meestal maximaal 7?) het beste van kwaliteit. Onder het bevliegend enthousiasme van Frank Wijnhoven (Culinair Creatief) en Guido van Dijck (PLUS) is het project in ontwikkeling.

Frank: "Het maken van heerlijke gerechten is ons natuurlijk op het lijf geschreven. Als cateraar zijn we gewend om bijna alles van het product te gebruiken. Deze samenwerking is dan ook uniek en een positieve ontwikkeling om verspilling tegen te gaan. Samen kunnen we de bewustwording vergroten en de consument kennis laten maken met de voordelen van rijpe producten." Guido: "Wij realiseren ons erg goed, dat we mee doen aan verspilling. Dat willen we graag zo veel mogelijk beperken en zagen een kans met dit plan om dit te realiseren. In een commercieel bedrijf zijn nu eenmaal producten die niet verkocht worden, omdat de consument ook niet altijd weet wat hij nodig heeft. Dan moeten we wel eens iets weggooien. Want een leeg vak in een supermarkt kan toch echt niet." De soep en pastasaus worden per sta-zak verkocht à €1,89 per 250 ml. "Het gaat ons om de bewustwording, de bijdrage in de strijd tegen verspilling en het aantonen bij de consument dat je met rijpe producten toch echt de lekkerste, gezondste en meest verse producten kunt maken, met een verkoopprijs die slechts kostendekkend is. Ten opzichte van andere soep, is dit niet duur. Die soepen zijn namelijk gemaakt om langer te bewaren. Nu heb je verse soep voor de dezelfde prijs. Het kan zijn dat er weinig rijpe producten zijn en dat daarom de soep of pastasaus wel eens op is. Dan hebben we ons belangrijkste doel bereikt, namelijk geen verspilling.

Kom op zaterdag 19 december tussen 14.00 en 18:.00 uur maar eens proeven bij PLUS Judith en Guido van Dijck. Dan kun je "met eigen mond" kennismaken met deze heerlijke, verse en gezonde producten die in ieder huishouden passen.

Foto: Frank Wijnhoven en Guido van Dijck. Henk Lammen.


WOC 't Schöpke

VENRAY | Het wijkontmoetingscentrum is gevestigd aan de Veltumse Kleffen 68 in de wijk Veltum. Op zondag 13 december vanaf 14.00 uur is er een superbingo met prijzen.

Zaterdag 19 december 5-gangen kerstdiner in buffetvorm met een feestelijk programma vanaf 17.30 uur. Na het diner is er kerstbal met muziek van DorrizBeez. In verband met de te verwachten belangstelling is het noodzakelijk om tijdig te reserveren.

De Springplank

VENRAY | De tienergroep heeft zaterdag 12 december weer een activiteit. Iedereen van groep 8 tot en met 15 jaar is welkom.

Van 19.30 tot 22.30 uur is het thema Kerst en iedereen mag in galakleding komen. Maandag 14 december gaan de kinderen van de groepen 3, 4 en 5 van 18.15 tot 19.30 uur de kerstboom zetten. Dinsdag 15 december clubavond voor de jeugd van de groepen 6, 7 en 8. Van 18.30 tot 20.00 uur staat ook hun avond in het teken van Kerst en wordt het een creatieve avond. Om 19.30 uur vergadert het bestuur in het clubgebouw.

ZijActief

OOSTRUM | ZijActief Oostrum houdt op donderdag 17 december vanaf 19.30 uur een kerstviering in D'n Oesterham in Oostrum.

Het wordt een sfeervolle avond met aandacht voor Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw.

VVO

De Vereniging Voor Ouderen Noord West houdt maandag 21 december 2015 voor haar leden een kerstlunch in wijkcentrum Den Hoender om 12.30 uur.

Vanaf 14.00 uur zorgen de Vrolijke Notenkrakers voor de muziek.