Hoe verder met onkruid?

VENRAY | De gemeente Venray zit in de maag met de onkruidbestrijding. Vanaf 2016 is het gebruik van chemische middelen (glyfosaat) op verhardingen in de openbare ruimte verboden. Het budget van 57.000 euro is veel te laag voor een alternatief middel. "Dat is niet alleen veel duurder, maar het resultaat is ook een stuk minder dan bij glyfosaat", zei ambtenaar Dave Groenen maandag in het dorpsradenoverleg.

Door Henk Willemssen

De gemeente hoopt de klus bij de dorpsraden en burgers neer te leggen. "Als onderdeel van burgerparticipatie", zei Groenen. In de dorpen zorgen de KBO-clubs al voor het groenonderhoud. Maar de dorpsraden zien het niet zitten de ouderen ook nog op te zadelen met onkruidbestrijding. Het zal of handmatig moeten gebeuren of met borstelen of branden. "Je kunt de ouderen toch niet met een schroevendraaier tussen de trottoirtegels laten wroeten", merkte een dorpsraadlid op.

Ook aan het borstelen kleven nadelen. Want de bestrating heeft er nogal wat van de lijden. "Wij hebben in Veulen net alles mooi opgeknapt", zei dorpsraadlid Theo Mulders. "Er ontstaat veel schade aan het nieuwe straatwerk als je er met staalborstels overheen gaat. Bovendien komt er fijnstof vrij." Het gebruik van branders zag Jan Nelissen (Oirlo) wel zitten. "Dat lijkt me wel iets voor de jongeren van de scouting. Die zijn graag met vuur bezig."

In de wijken van Venray probeert de gemeente de bewoners in te schakelen. Om hun eigen stoepje onkruidvrij te houden.

De huidige aannemer maakt per jaar twee rondes door alle dorpen en wijken van de gemeente Venray. Groenen vertelde dat er per ronde zes tot acht weken nodig zijn om alle stoepen, straten en pleinen onderhanden te nemen. Het grootste deel van het budget van 57.000 euro gaat op aan manuren en machinekosten. Verenigingen zouden een aardige cent kunnen bijverdienen door deze klus in hun eigen dorp uit te voeren. De dorpsraad van Ysselsteyn had er wel oren naar. "Maar dan moeten we wel weten hoeveel werk het is en om hoeveel vierkante meters het gaat", zei Rob Keijzer. Tevens willen de dorpsraden weten hoeveel geld het oplevert. "En niet dat de gemeente er weer tussen gaat zitten. En een deel van de opbrengst opstrijkt zoals bij het oud papier", zei Bas Künen (Oostrum).

Groenen zegde toe een uitdraai te maken van de uren en oppervlaktes per dorp. Begin februari komt hij terug in het dorpsradenoverleg om het verder te bespreken.