Afbeelding
Foto:

Gerardus Hubertus Vorstermans (1890-1962)

Leunen | Op 23 juni 1890 werd in Tegelen Gerardus Hubertus Vorstermans geboren als zoon van Antoon Hubertus Vorstermans en Antonette Maria van den Munckhof. Op 24 maart 1917 werd hij in Roermond tot priester gewijd. Zijn eerste H. Mis werd opgedragen in zijn geboortedorp Tegelen op 8 april 1917. Daarna werd hij in Gennep benoemd tot kapelaan.

Gedurende 18 jaren was hij in Gennep een bemind parochieherder. In 1935 werd hij benoemd tot rector van Ysselsteyn, waar hij bij de verheffing tot parochie op 17 maart 1936 pastoor werd. Hij gaf mede leiding aan de ontwikkeling van dit Venrayse kerkdorp. Voor pastoor Nabben van Leunen moest in 1941 een opvolger gevonden worden. Pastoor Vorstermans verruilde de pastorie van Ysselsteyn voor die van Leunen en werd op 16 februari 1941 door deken W. Berden plechtig geïnstalleerd als pastoor van
Leunen.

Zijn levenswerk
Pastoor Vorstermans maakt al snel vele vrienden in Leunen. Vanwege zijn beminnelijke optreden en zijn hoge opvatting van zijn priesterlijke taak, maar ook om zijn bescheidenheid was hij een graag geziene man. Hij was begaan met het wel en wee van zijn parochianen. Hij bezocht de zieke parochianen en had aandacht voor de jeugd in zijn parochie.

Hij werd geestelijk adviseur van verschillende godsdienstige en sociale verenigingen. Hij wist op uitstekende wijze leiding te geven aan vele initiatieven die de Leunse gemeenschap ten goede kwamen. Het verwezenlijken van zijn ideeën ging op een gemoedelijke manier.

Pastoor Vorstermans zag het als zijn levenswerk om de oorlogsschade van Leunen te herstellen, vernieuwingen aan te brengen en uitbreidingen te realiseren. Het beste was niet goed genoeg voor de Leunse gemeenschap. Voor de verfraaiing van de kerk, vroeg hij medewerking van bekende kunstenaars.

Onder zijn leiding werd in 1946 het rectoraat Veulen opgericht en werd in 1949 de Veulense kerk gebouwd.

De blokhut van Jong Nederland in Leunen, plechtig geopend op 12 februari 1950, dankt ook zijn bestaan aan pastoor Vorstermans. Pastoor had aandacht voor het onderwijs in Leunen en werkte nauw samen met het onderwijzend personeel. Zijn laatste werk voor Leunen was de bouw van de kleuterschool
in 1960.

Veertig jarig priesterfeest
Op Beloken Pasen in 1957 vierde hij zijn 40-jarig priesterfeest. Vele parochianen van Leunen, maar ook uit het buurdorp Veulen waren hierbij aanwezig. Het meeste bijzondere aan deze dag was dat de moeder van pastoor, mevrouw Vorstermans – van den Munckhof, er bij aanwezig kon zijn. Zij was als 95-jarige op dat moment de oudste inwoonster van de gemeente Venray.

Afscheid:
Op 1 januari 1960 vroeg pastoor Vorstermans zijn ontslag aan bij Mgr. Moors. In het Patronaat werd afscheid genomen van de pastoor en kwam er een einde aan de pastorale loopbaan van Gerardus Vorstermans en mocht hij rusten in het zusterhuis in Heythuysen.

Op 14 december 1962 overleed deze bijzondere en bescheiden man te Heythuysen.

Deze biografie is een ingekorte versie. De volledige versie is te lezen op RooyNet.