De handige Venrayse aanvaller Armend Shala glipt langs verdediger Ethel Daal die later van het veld werd gestuurd. Foto: Lotte Kamphuis

Venray knokt naar zege

Venray-Heidebloem 4-2 (1-0).

Doelpunten: 23. Niek Versteegen 1-0; 50. Khalid Ait Salah 1-1; 55. Hicham Iguffa 1-2; 71. Armend Shala 2-2; 80. Niek Versteegen 3-2; 91. Armend Shala 4-2. Scheidsrechter: Smits (Oss). Toeschouwers: 250. Rode kaart: 67. Ethel Daal (Heidebloem) na twee keer geel; 92. Ricardo Geurts (Heidebloem) vanwege natrappen. Gele kaart: Niek Versteegen en Chris Jakobs (Venray).

SV Venray: Nielen; Gielens, Van Mil, Van Dijck en Kessels (61. Wilschut); Koenen, Linders, Shala en Egelmeers; Jakobs (93. Qurishi) en Versteegen.

Door Henk Willemssen

VENRAY | In een enerverende wedstrijd zorgde laagvlieger Venray voor een verrassing door de nummer drie Heidebloem met 4-2 te kloppen in de eerste klasse D. Nadat de laatste drie duels slechts een punt opleverden, was een Venrays succes dringend nodig. De opluchting was na afloop dan ook groot in het rood-witte kamp. De beide smaakmakers Armend Shala en Niek Versteeegen scoorden ieder tweemaal.

Na een spectaculaire ontknoping dropen de ontgoochelde Zuid-Limburgers met negen man af. Trainer Stef Sijbers had net als de toeschouwers lang in spanning gezeten. Pas in de blessuretijd viel de verlossende 4-2. Met de 3-2 op het scorebord ontketende Heidebloem een slotoffensief in het schemerdonker. Een halfuur voor het einde waren de lichtmasten al ontstoken. "Dan vrees je dat vlak voor tijd nog de 3-3 valt", verzuchtte de opgeluchte Sijbers. "Maar gelukkig gebeurde het niet en zijn de drie punten binnen. Die hebben we heel hard nodig. Niet alleen voor de ranglijst maar ook voor het zelfvertrouwen. Want de jongens gaan toch twijfelen als de resultaten uitblijven. Vandaag hebben ze karakter getoond."

Na een rommelig openingskwartier vergreep de boomlange voorstopper Ethel Daal zich aan de lichtvoetige Armend Shala, net buiten de zestien. Joy Koenen krulde de vrije trap op de lat. Vijf minuten later werd Niek Versteegen op dezelfde hoogte gevloerd door de houterige Daal. Deze vrije trap werd door Versteegen schitterend in de verre kruising geknald: 1-0.

De ploeg uit Geleen deed er een schepje bovenop en Venray raakte in de verdrukking. De Venrayse backs hadden hun handen vol aan de buitenspelers Ricardo Geurts en Jeremy Lemmens. Maar goed dat doelman Niels Nielen in topvorm stak. Hij verrichtte enkele cruciale reddingen waardoor Venray ongeschonden het rustsignaal haalde. "Via de vleugels kwamen we steeds in de problemen", zag ook Sijbers. "We missen killers in de achterhoede. We zaten er niet kort genoeg op." Vlak voor de pauze soleerde Joy Koenen door de vijandelijke defensie. Smits weigerde een penalty te geven toen een Heidebloem-verdediger aan de noodrem trok.

Na rust leek het mis te gaan met Venray. Na vijf minuten kon de volledig vrijstaande Ait Salah inkoppen: 1-1. Weer vijf minuten later liep Hicham Iguffa de 1-2 binnen. De redding van libero Angelo van Mil op de doellijn kwam net te laat. De Venrayse ploeg bleek over veerkracht te beschikken. Chris Jakobs en Armend Shala hadden geen geluk toen ze vrij voor keeper Thomas Klakow opdoken. Halverwege de tweede helft stopte Daal de handige Niek Versteegen opnieuw met een overtreding af. De tweede gele prent, die al lang in de lucht hing, verscheen nu wel. Venray profiteerde van de desoriƫntatie in de Geleense achterhoede.

Na een mooie actie van Niek Versteegen kapte Armend Shala zijn tegenstander uit en hij scoorde de 2-2. In de 80e minuut snelde Niek Versteegen, uit een bal van Shala, alleen op het doel af. Hij schoof de bal in de hoek: 3-2. Heidebloem zette aan voor het slotoffensief maar Venray hield stand. In de extra tijd zette Versteegen een aanval op. Via Joy Koenen belandde de bal bij Armend Shala die de bevrijdende 4-2 binnenschoot. De frustraties waren groot bij Heidebloem. Ricardo Geurts trapte na en hij moest met rood van het veld.