Grote zorgen campings over azc op Roekenbosch

BLITTERSWIJCK | De campings 't Veerhuys in Blitterswijck en 't Karrewiel in Meerlo uitten donderdag in de commissie Leven hun grote zorgen over de komst van 750 asielzoekers op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. Beide campings liggen op een paar honderd meter afstand van het toekomstige asielzoekerscentrum.

Door Henk Willemssen

Eigenaar Jan Bartels van 't Veerhuys meldde dat de toeristen vooral komen vanwege de rust en de ruimte. "Door de komst van 750 asielzoekers zal het straatbeeld drastisch veranderen. Het azc heeft een grote invloed op de sfeer en de rust. Bewoners van de caravans en chalets zullen een betere beveiliging eisen", zei Bartels. "Onze camping is hierdoor minder aantrekkelijk. Het azc betekent een flinke imagodeuk voor het toeristendorpje Blitterswijck. Met een niet in te schatten economische schade." Jan Bartels sprak van een 'weinig doordachte beslissing' van het college. Veel bewoners van Het Roekenbosch bezoeken restaurant Tante Jet aan de Maas bij 't Veerhuys. Bartels ziet deze toeristenstroom opdrogen bij de komst van het asielzoekerscentrum.

Marianka Sibering van 't Karrewiel sprak haar bezorgdheid uit over de veiligheid. "Het Roekenbosch heeft wel twintig in- en uitgangen. Er is een slechte omheining in een donker en bosrijk natuurgebied. Er is alle gelegenheid voor diefstal en inbraken", zei Sibering die herinnerde aan de inbraakgolf van 25 jaar geleden toen Het Roekenbosch eveneens dienst deed als asielzoekerscentrum. Dat er 's nachts drie beveiligers op het park zijn is volgens haar veel te weinig. "De achterzijde is helemaal open. Daar is geen toezicht te houden. Terwijl hier de fietsroute voor de schoolkinderen is." De toekomst van de camping ziet Sibering donker in. "Wij wonen er zelf. De camping zal ten dode zijn opgeschreven. Wij zullen alles verliezen."

Justine Admiraal kocht in mei de bungalow waarin ze met haar gezin al een jaar woonde. "Ons huis is onbruikbaar en onverkoopbaar Wij wonen dadelijk op een azc." Ze maakt zich veel zorgen over de veiligheid van haar kinderen. "Ik hou mijn hart vast. Mensen in nood zijn welkom, maar niet ten koste van de inwoners zelf."

Ze zei trots te zijn op de inwoners van Blitterswijck. Die hebben in een enquête aangegeven een azc met 250 vluchtelingen gedurende twee jaar aanvaardbaar te vinden. "Ondanks de negatieve ervaringen uit het verleden. Ook in ben bereid mijn woonomgeving met deze vluchtelingen te delen. Maar de gemeente kan niet de belangen van Blitterswijck ondergeschikt maken aan het financieel gewin van het bestuur en huiseigenaren die hier niet in de buurt wonen. Financiële motieven zouden geen rol mogen spelen. De gemeente moet gebruik maken voor het draagvlak op kleinere schaal dat het dorp aanbiedt." Ze vreest dat over vijf jaar, na het vertrek van het asielzoekerscentrum, er een 'uitgewoonde krottenwijk' overblijft op Het Roekenbosch. "Alle voorzieningen op het park worden opgeofferd voor het azc. Het is de vraag of het park dan nog ooit van de grond komt en of de faciliteiten nog terugkeren."

Esther Hoppenreijs (D66) stelde in de commissievergadering vragen over het veiligheidsplan. Burgemeester Hans Gilissen meldde dat het nog niet klaar is. Het plan ligt er ook niet voor de beslissende raadsvergadering van 22 december. "Er is wel een bedrijfsnoodplan. Dat heeft ieder azc", reageerde hij. Hoppenreijs drong erop aan van tevoren in gesprek te gaan met de omwonenden en de dorpsraad. "Anders komt er geen draagvlak. Het gaat bijvoorbeeld over het hek en de verlichting." Dat zegde Gilissen toe. Hij zei dat het veiligheidsplan ook reikt tot buiten de grenzen van Het Roekenbosch. "Op het terrein zelf is het COA primair verantwoordelijk. Er is onder meer bedrijfshulpverlening verplicht. Daarbuiten gaan de gemeente en de politie over de veiligheid."

Gilissen vertelde dat er een omwonendenoverleg wordt opgestart en dat er een meldpunt komt voor overlast. Alhoewel de politiecapaciteit van de basiseenheid Venray beperkt is, meldde Gilissen dat snel 'hulptroepen' kunnen worden ingeschakeld. "Door de komst van de landelijke politie is de capaciteit bij incidenten heel snel op te schalen."