"Als we vluchtelingen opvangen, moeten we het fatsoenlijk doen"

BLITTERSWIJCK | De VVD ziet een asielzoekerscentrum op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck helemaal niet zitten. Ook al zou het aantal van 750 vluchtelingen flink worden verlaagd. Net als Samenwerking verzet de VVD zich überhaupt tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Venray. In welke vorm dan ook. "Als we vluchtelingen opvangen, moeten we het fatsoenlijk doen. En dat kan de gemeente momenteel niet", meent fractieleider Ingeborg de Barbanson.

Door Henk Willemssen

"Dit moeten we niet willen met elkaar", zo doet De Barbanson een oproep aan de andere partijen. "Venray is al een uitzonderlijke gemeente met veel speciale doelgroepen. Denk aan mensen met een ggz-achtergrond. Dit legt al druk op de gemeenschap. Dan moeten we ook nog niet eens 750 asielzoekers binnenhalen. Want we kunnen niet garanderen dat we goed voor deze mensen kunnen zorgen."

De VVD kijkt verder dan alleen naar de opvang. Ingeborg de Barbanson wijst erop dat er nu al onvoldoende huizen en banen zijn. "Er staan Venraynaren wel vijf of zes jaar op de wachtlijst voor een huurhuis. Die woningen hebben we niet. En die zijn ook niet zomaar binnen een jaar bijgebouwd." Ook maakt ze zich zorgen over de dagbesteding. "Mensen vijf jaar onderbrengen op een azc is juist niet humaan. Ze gaan zich vervelen en zouden op slechte ideeën kunnen komen. Er moet dagbesteding en werk zijn. Maar we hebben in Venray al veel mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Die hebben allemaal extra begeleiding nodig. Daar komt deze grote groep asielzoekers met een grote taalachterstand nog bij. De druk op de banen is heel groot. Het is nu al een drama. 750 asielzoekers erbij, dat kan Venray gewoon niet dragen."

Jan Hendriks (SP) is voor de opvang van vluchtelingen. Maar de SP zal op 22 december tegen het voorstel van 750 asielzoekers stemmen. "Want we zijn tegen grootschalige opvang. We vinden het wel onze humanitaire plicht om deze mensen, die vluchten voor oorlogsgeweld, onderdak te bieden. Maar dan wel kleinschalig."

Ook de SP heeft de afgelopen tijd zijn oor te luister gelegd in Blitterswijck. "De uitkomst van de enquête van de dorpsraad is duidelijk, 750 is gewoon te veel", beaamt Hendriks. "Maar we zijn trots op de inwoners. Hoe kalm ze zijn gebleven maar vooral doordat ze wel bereid zijn vluchtelingen op te vangen." Burgemeester Hans Gilissen verkondigde eerder – net als het COA en de vereniging van eigenaren van Het Roekenbosch - dat een getal lager dan 750 onbespreekbaar is.

De politiek weet nog niet hoe het raadsvoorstel voor 22 december eruitziet. "Als het om 750 asielzoekers gaat, dan stemt de SP sowieso tegen", zegt Hendriks. "We zullen dan meteen een amendement indienen voor een lager aantal. Een getal is nu lastig te noemen, maar het is zeker minder dan de helft."

D66 zat vrijdagochtend met de dorpsraad van Blitterswijck aan tafel. "We hebben een positieve grondhouding ten opzichte van een asielzoekerscentrum", zegt fractieleider Daan Janssen. "Maar in Blitterswijck is voor 750 vluchtelingen absoluut geen draagvlak. Ik weet niet welk getal wel mogelijk is. De betrokken partijen zullen terug moeten naar de onderhandelingstafel. Het aantal zal substantieel omlaag moeten." D66 hoopt dat het COA en de vereniging van eigenaren niet doof zullen zijn voor alle reacties die zijn losgekomen. "Ik hoop dat ze inzien dat 750 asielzoekers te veel is. Want ik zou het heel jammer vinden als het asielzoekerscentrum puur op dit getal zou stuklopen." Ook D66 zal op 22 december tegen het voorstel van 750 asielzoekers stemmen.

Voor de VVD hoeft er niet naar een lager aantal gezocht te worden. Net als Samenwerking vinden de liberalen dat Venray geen asielzoekerscentrum aankan. "Je moet ook denken aan de mensen die momenteel op het park wonen. Het is heel heftig. Ik kan me de zorgen van die moeder met haar twee dochters wel voorstellen. Want de vluchtelingen zijn vooral alleenstaande jonge mannen", zegt De Barbanson. "Nee, ook de opvang van 250 vluchtelingen vind ik niet acceptabel. Het is gewoon niet reëel voor Venray. De VVD voorziet alleen maar problemen. Dit moeten we echt niet doen."