Lise Wijers start volgend jaar met het geven van paaldanslessen in Venray.
Lise Wijers start volgend jaar met het geven van paaldanslessen in Venray. Foto: Henk Lammen

"Paaldansen is sport"

Venray | Sexy danseressen die aan een paal hangen in een rokerige nachtclub. Een beeld dat zeker veel mannen nog associƫren met het begrip paaldansen. "Niets is minder waar", zegt Lise Wijers uit Venray die in april volgend jaar start met het geven van paaldanslessen in Venray. "Voor de geoefende paaldanser is het absoluut topsport, maar voor veel anderen een prachtige hobby. Paaldansen kun je op ieder niveau doen. Dat is nou net het leuke ervan."

Door Henk Lammen.

Natasja Jansen (41) uit Venray mag gerust een pionier worden genoemd als het gaat om in georganiseerd verband aanbieden van paaldanslessen. Zij begon meer dan tien jaar geleden met haar eerste paaldansschool in Nijmegen. Onder de verzamelnaam Chalans zijn inmiddels bijna tien paaldansscholen in Nederland actief, van Maastricht tot Groningen. Natasja begon vijftien jaar geleden als paaldanseres in een nachtclub bij Kim Holland in Scheveningen. Destijds had paaldansen nog een schimmig imago. "Het was toen eigenlijk een striptease-act. Ik vond het ook niet echt leuk", kijkt ze terug op die jaren in het nachtclubcircuit.

Wat ze wel leuk vond, was paaldansen. Ze beoefende de sport op hoog niveau en werd in 2003 zelfs wereldkampioen. Door een auto-ongeluk in 2004 spatten haar sportieve dromen uit elkaar. De Cruijffiaans uitdrukking 'Ieder nadeel heb zijn voordeel' was ook voor haar van toepassing. Jansen ontwikkelde een eigen lesprogramma met 150 moves voor paaldansen en begon met haar eerste paaldansschool.

Inmiddels is Chalans in heel Nederland een begrip. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Jansen naast onder andere Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Nijmegen in haar woonplaats Venray naar mogelijkheden zocht om een paaldansschool te beginnen.

Lise Wijers had wel oren naar deze uitdaging. Als franchiser gaat ze in april volgend jaar van start. "Ik kende Natasja van Chalans, omdat ik jaren in Nijmegen les heb gehad in paaldansen. De klik tussen ons was er meteen om ook hier in Venray te beginnen." Ook zij had aanvankelijk haar vooroordelen toen ze op 18-jarige leeftijd haar eerste paaldansles nam. "Je denkt dat de danseressen half naakt en op hoge hakken aan een paal hangen. Dat beeld klopt echter totaal niet. Ik was meteen verkocht. Paaldansen is een sport, echt verslavend. Hoe beter je wordt en de technieken onder de knie krijgt, hoe leuker het wordt."

Het idee van een paaldansschool in Venray borrelde al langer bij Natasja Jansen, Lise Wijers wilde na terugkeer uit Nijmegen ook weer de draad oppakken. Een en een is twee, de tiende paaldansschool van Chalans komt in april dan ook in Venray. "We zijn nu druk bezig met het treffen van voorbereidingen. Met name de zoektocht naar een geschikte locatie is een hele opgave", aldus de 27-jarige Wijers.

Ze popelt om in 2016 aan de slag te gaan. "Het is een fantastische uitdaging om in Venray met een dansschool te beginnen. Paaldansen is een sport voor iedereen, vrouwen, mannen en kinderen. Het is voor iedereen bereikbaar op ieder niveau. Van beginneling tot wedstrijdsporters."

Volgens haar is het absoluut geen sport van sterke spierballen, maar maakt een combinatie van facetten paaldansen tot een hobby voor jong en oud. "Er komt kracht en lenigheid bij kijken, maar ook een goede techniek, motoriek en uithoudingsvermogen. We gaan in kleine groepen werken, waardoor een goede kwaliteit van de lessen gewaarborgd blijft. Iedereen kan op zijn of haar niveau genieten van deze sport. Alle facetten zijn in de lessen ingebouwd, daarom hoef je niet per se lenig en slank te zijn."

Natasja en Lise hopen dat het paaldansen voet aan de grond krijgt in Venray. Lise: "Ik vind het echt heel spannend om de sport hier op de kaart te zetten. Hopelijk komen er genoeg aanmeldingen, durven de Venraynaren zich aan iets nieuws te wagen."

Meer informatie is te vinden op www.chalans.nl of op de Facebookpagina van ChalansVenray.