Maxime Spee:
Maxime Spee: "Werken met kinderen geeft enorm veel voldoening." Foto: Henk Lammen

"Dansen is mijn passie"

Venray | In mei van dit jaar ging ze als afsluiting van haar opleiding aan ArtEZ in Arnhem naar New York om daar lessen te volgen aan onder andere het beroemde Broadway Dance Center. Volgend jaar gaat ze opnieuw naar de Big Apple om haar horizon als dansdocente te verbreden. Maxime Spee uit Venray geniet met volle teugen van haar passie: dansen.

Door Henk Lammen

Maxime Spee was een kleine meid van een jaar of zes toen ze begon met de cursus dansoriëntatie bij Myrna van Rens in Kunstencentrum Jerusalem in Venray. "Ik vond het prachtig, was meteen verkocht." Haar talent bleef niet onopgemerkt en ze werd uitgenodigd voor de vooropleiding dans aan het Valuascollege in Venlo. Als jonge meid van groep 8 van de basisschool stond ze voor een moeilijke keuze. Ze koos er uiteindelijk voor haar eigen vertrouwde omgeving in Venray te verlaten en te gaan studeren en dansen in Venlo. "Het was een pittige tijd, maar ik heb er een goede basis gelegd voor mijn danscarrière. Naast mijn studie iedere dag twee, drie uur danslessen. Heb er ervaren hoe het leven van een danseres eruit ziet. Ben ook heel blij dat ik toen die stap heb genomen. In al die jaren stond mijn sociaal leven op een laag pitje, maar ik heb er veel voor teruggekregen. Ik heb ook nooit het gevoel gehad dat ik iets heb gemist in Venray."

Na de opleiding in Venlo ging ze in 2011 naar ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Voor de zomervakantie studeerde ze af en stond ze opnieuw op een kruispunt van wegen. Zelf vond ze de keuze niet zo moeilijk. "Terugkeren naar Venray was voor mij geen optie. Ik had echt de behoefte iets nieuws te doen en solliciteerde bij dansschool Damoves by Carly in Amsterdam. Tot mijn verrassing werd ik meteen aangenomen. Sindsdien woon en werk ik in Amsterdam." Bij Damoves by Carla geeft ze fulltime lessen peuter-, kleuter- en kinderdans. Daarnaast geeft ze op een basisschool naschoolse theaterdanslessen. Dat is ook waar haar hart ligt. Ze is realistisch genoeg om te beseffen dat een carrière als professionele danseres maar voor heel weinigen is weggelegd. "Werken met kinderen geeft me een mooi gevoel, voldoening. Zien dat kinderen plezier hebben tijdens de lessen, maar ook iets leren. In die lessen kan ik al mijn energie kwijt. Het bevalt me uitstekend in Amsterdam."

Het contact met Venray, haar familie, vrienden en bekenden onderhoudt ze in de weekenden. In die spaarzame vrije uurtjes heeft ze ook nog tijd om bij Kunstencentrum Jerusalem lessen te geven aan kinderen: peuterdans, kleuterdans, danskriebels en klassiek ballet voor jeugd. "Ik kan gewoon niet stilzitten, moet altijd iets om handen hebben. Ergens mee bezig zijn, het liefste met dansen. Dat is mijn passie", lacht de dansdocente. In Venray maakt ze als danseres ook deel uit van het theatergezelschap Theater op Bezoek van Lynn Steverink. Daar vond ze een nieuwe uitdaging: zingen. "Nee, nog geen solo's. Die ambitie heb ik ook niet", glimlacht ze. "Ik zing in ensembles mee. Wist niet dat ik dat in me had. Ik kan nu meer kanten van mezelf laten zien. Mogelijk krijg ik daardoor de kans om iets in musicals te doen. Die ambitie heb ik wel. Dat zou ik prachtig vinden."