Leopold van Asten in actie.
Leopold van Asten in actie. Foto:

De prijs die nog ontbreekt

Duizel | De Nederlandse springruiters veroverden tijdens de Olympische Spelen in Londen drie jaar geleden zilver. Volgend jaar is de equipe van de Limburgse bondscoach Rob Ehrens weer een van de titelfavorieten. Met mogelijk nog een Limburger in de landenploeg: Leopold van Asten (39). De regerend Nederlands kampioen springen, afkomstig uit Ysselsteyn, maakte de Olympische Spelen al een keer mee. In 2004 greep hij in Athene met de Nederlandse ploeg net naast de prijzen. Een Olympische medaille ontbreekt dan ook nog in zijn prijzenkast.

Door Susan Gijsberts

Je maakt deel uit van het Olympisch kader voor de Spelen van Rio volgend jaar. Ben jij al zeker van een startbewijs voor Rio?

"Nee, ik heb wel een belangrijke stap gezet door te voldoen aan de eisen voor het Olympisch kader, maar het is niet zeker dat ik ook start in Rio. Op dit moment bestaat het olympisch kader uit een tiental combinaties. Vier combinaties en een reserve mogen naar de Olympische Spelen, dus de bondscoach moet nog selecteren."

Waar hangt dat vanaf?

"Prestaties. Daar gaat het om. Ik moet volgend jaar op de juiste momenten top presteren. Maar dat wil en moet iedere combinatie, dus het wordt een spannende strijd."

Hoe graag wil jij naar Rio?

"Dat is mijn grote doel voor 2016. Ik heb in 2004 de Olympische Spelen meegemaakt en dat is toch wel een van de mooiste en belangrijkste wedstrijden. In 2004 grepen we net naast een medaille. Ik wil heel graag een olympische plak, die ontbreekt nog in mijn prijzenkast. Het liefst een gouden medaille, uiteraard."

In de paardensport verliezen topruiters nog wel eens hun paard, omdat het wordt weggekocht. Ben jij daar niet bang voor?

"Op dit moment ben ik daar niet bang voor. Ik heb daar met Wim van der Leegte, eigenaar van mijn paard VDL Groep Zidane, over gesproken en hij is niet van plan om het paard te verkopen. Als het voor 1 januari niet is verkocht, mag het volgend jaar niet voor een ander land uitkomen en dus niet deelnemen aan de Olympische Spelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik volgend jaar met VDL Groep Zidane weer een combinatie vorm."

Houd je er wel rekening mee dat VDL Groep Zidane wordt verkocht als jullie een medaille pakken op de Olympische Spelen?

"De Olympische Spelen zijn belangrijk, maar het is ook een momentopname, het is maar één wedstrijd. Als er potentiële kopers zijn, dan zullen zij zich over een langere termijn oriënteren en niet afgaan op één wedstrijd."

Je bent 39 jaar. In de paardensport kun je als ruiter lang mee. Heb jij een carrièreplanning?

"Wat voor mij belangrijk is: heb ik een toppaard én heb ik plezier in wat ik doe? Zolang dat het geval is, wil ik op het hoogste niveau blijven rijden. Ik heb nog steeds heel veel plezier in de topsport, het werken met paarden en ze uitbrengen op wedstrijden. Dit is mijn leven, hier geniet ik van. En met VDL Groep Zidane heb ik een toppaard met veel potentie. Bovendien voel ik mij nog fit en ben ik ambitieus."

Je werkt en woont al jaren in Duizel. Hoe is jouw band met Ysselsteyn?

"Nog altijd heel goed. Bijna mijn hele familie woont in Ysselsteyn. Ik eet minimaal één keer per week thuis bij mijn ouders. Ysselsteyn voelt nog altijd als thuiskomen."