Al veertig jaar verkoopt Hay Jeuken kerstbomen in Venray.
Al veertig jaar verkoopt Hay Jeuken kerstbomen in Venray. Foto: Henk Lammen

Liefde voor kerstbomen

Venray | Hay Jeuken (67) verkoopt al 40 jaar kerstbomen in Venray. De jubilaris, over zijn tijdsbestendige succesformule: "Je moet liefde voor de bomen hebben; met alleen dollartekens in de ogen red je het niet."

Door Sven Poels

Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw liep Hay Jeuken per toeval tegen een perceeltje kerstbomen aan. "De ondernemerszin zat er toen al in", blikt de inmiddels gepensioneerde Venraynaar terug.

Bij zijn ouderlijke boerderij aan het Antoniusveld zette hij een aantal van deze kerstbomen te koop en warempel: het bleek een gat in de markt te zijn. "Het kreeg zoveel belangstelling dat ik in 1975 mijn eerste actie ben begonnen." Het zou het begin zijn van een duurzame bijbaan. "Ik heb de kerstbomenverkoop altijd gecombineerd met mijn werk." In 40 jaar tijd groeide Jeuken uit tot een begrip in Venray en omstreken. "Ik heb in deze jaren een band opgebouwd met heel veel particulieren en verenigingen. Ook heb ik veel verkooppunten zien komen en vertrekken."

Behalve de afnemers is ook de aard en omvang van de kerstbomenverkoop en de hele beleving er omheen veranderd. "Het heeft een enorme loop gekregen. Toen ik begon, werd er nog niet zoveel waarde aan kerstbomen gehecht. Door de commercie is de kerstsfeer veertien dagen vervroegd en een ware trend geworden. Waar vroeger een ordinaire, groene kerstboom volstond, stellen mensen nu hogere eisen aan een kerstboom."

De rasondernemer paste zijn assortiment daarop aan. "Mensen willen kwaliteit en keuze. Ik ben daarom soorten gaan ontwikkelen." Momenteel heeft Jeuken acht verschillende bomen. "Het verkopen van kerstbomen is langzaamaan een specialiteit geworden."

Je moet wel een beetje een 'freak' zijn om deze tak van sport lang vol te houden, aldus Jeuken. "Je moet het goed doen; anders niet. Er gaat veel tijd en moeite in zitten. Ik koop de planten als ze vier jaar zijn en laat ze dan gemiddeld vijf jaar staan op mijn eigen perceel." In deze jaren groeien ze volgens Jeuken uit tot 'min of meer de beste bomen'. Het geheim? "Je moet liefde voor de bomen hebben; met alleen dollartekens in de ogen red je het niet." Een opoffering die die de gepassioneerde kerstbomenvriend graag wil maken. "Ik ben er bijna het hele jaar mee bezig. Dat maakt niet uit, want ik ben heel graag buiten."

        

Wel ervaart de zestigplusser dat zijn leeftijd hem parten gaat spelen. "Ik ga langzaam afbouwen. Ik heb in totaal vijf hectare met bomen – dat is wel eens meer geweest, maar ik merk dat het werk zwaarder wordt." Toch gaat het in de groothandel en thuis nog altijd om 'duizenden' bomen.

"Op een drukke zaterdag verkoop ik er zo 500." Maar belangrijker dan aantallen vindt Jeuken de blije gezichten die hij ziet. "Het kopen van een kerstboom is een beleving op zich. Het geeft mensen een gezellig, positief kerstgevoel. Ik heb zoveel gezien en meegemaakt; je zou er wel een boek over kunnen schrijven."

Deze kerst viert Jeuken een jubileum. "Toch wel heel bijzonder", meent hij. "Ik heb dit jaar dan ook een actie aan de verkoop gekoppeld. Iedereen die een kerstboom koopt, krijgt daar een ingelijst kopietje van een schilderij ('Candle of Hope') van mijn vrouw Anne Haeyen bij. Voor diegenen die daar interesse in hebben, wordt het echte schilderij met kerst verloot." Daarna, tot slot: "Ik hoop dat heel Venray een schilderijtje komt halen."


Kerstknutselen in Brukske

venray | Activiteitenvereniging Brukske Aktief houdt op zaterdag 12 december vanaf 13.00 uur kerstknutselen in wijkcentrum Brukske in Venray.

Deze middag is bedoeld voor kinderen van vier tot en met tien jaar.