Op het voetpad langs de kerk 'waait het altijd' en het beeld van de monnik geeft 'geen warm welkomstgevoel'.
Op het voetpad langs de kerk 'waait het altijd' en het beeld van de monnik geeft 'geen warm welkomstgevoel'. Foto: Henk Willemssen

'Mooiere looproute stadspark'

VENRAY | De plannen voor het stadspark zijn klaar. Over een jaar wordt begonnen met de inrichting van het nu nog kale grasveld bij de Grote Kerk. Vanaf het voorjaar van 2017 kunnen de centrumbezoekers genieten van een mooi, groen park met een historische knipoog. Het gebied doet nu vooral dienst als looproute tussen het centrum en de parkeerplaats aan de Raadhuisstraat.

Door Henk Willemssen

In de commissievergadering presenteerde Johan Coenders het ontwerp. Een klankbordgroep met direct betrokkenen (zoals bewoners, kerkbestuur en stichting Stadspark) is met het ontwerpteam van de gemeente aan de slag gegaan. Al heel lang wordt er gesproken over een mooiere invulling van de voormalige begraafplaats. Nu de bouw van het museum op het Mgr. Goumansplein begint, is het een goed moment ook het grasveld aan te pakken. Er zijn al enkele doorbraken gemaakt in de lage muurtjes langs het Kerkpad. Die openingen komen ook in de hoge muren, zodat er een directe verbinding ontstaat met de tuin van het gemeentehuis. De deuren van het Schelle Pörtje – de oude toegang naar het klooster Jerusalem – gaan open. Coenders vertelde dat het nu geen fraaie wandelroute is tussen het gemeentehuis en het centrum. "Het is een druk belopen route. De mensen lopen nu over een pad langs de kerk waar het altijd waait. Dit kan veel aantrekkelijker." Remy Aarts (D66) merkte op dat het standbeeld van de monnik ('met de kap ver over zijn hoofd getrokken') ook niet uitnodigend is. "Het geeft geen warm welkomstgevoel", vond Aarts. Dat beaamde Coenders maar vooralsnog blijft het beeld aan de zijkant van de kerk staan. "Of iedereen moet vinden dat het weg moet."

De politiek heeft zich altijd sterk gemaakt voor het behoud van de monumentale bomen. Uiteindelijk hebben drie grote bomen de kaalslag overleefd. Coenders meldde slecht nieuws. "Want twee van de drie zijn aangetast door een ziekte. Ze hebben niet meer het eeuwige leven. We willen ze zo lang mogelijk behouden, maar ze zullen een keer afsterven." Daarom worden er alvast twee nieuwe bomen bij geplant. Die moeten straks de gesneuvelde bomen vervangen.

Midden op het grasveld komt een podium. Dit kan gebruikt worden voor kleinere voorstellingen. Het podium bestaat uit natuurstenen blokken met een oplopend grastalud. "Er moet meer reuring en beleving in het park komen", zei Coenders. Het stadspark is ook bedoeld als verblijfsgebied. Mensen kunnen genieten van de rust en het groen dicht bij het drukke winkelcentrum. Ook het noordelijk stuk naast de kerk wordt meegenomen. Dit is de hoek waar de oorlogsmonumenten staan. Er komen bankjes, een pleintje en planten- en kruidenborders. "Het gaat lijken op een oude kloostertuin. De oorlogsmonumenten passen straks beter in het geheel." Voor kinderen komen er 'natuurlijke speelelementen' zoals boomstammen en grote zwerfkeien. De bankjes, verlichting en prullenbakken krijgen een nostalgische uitstraling. Dat geldt niet voor de bestrating. De kinderkopjes van het Kerkpad blijven. "Maar vanwege de begaanbaarheid en toegankelijkheid kunnen we deze stenen niet gebruiken in het park. Hier komt dezelfde bestrating als bij het gemeentehuis en in het centrum." Cees de Vocht vond dit niet passend. Ook had hij moeite met het doorbreken van de muurtjes langs het Kerkpad. "Dit geeft juist een heel eigen karakter en beslotenheid aan het gebied."

Langs de looproute van en naar het centrum worden acht sierkersen geplant met daarbij blokhagen en bankjes. In de schaduwzijde van de kerk groeit weinig groen. Volgens Johan Coenders is dit wel een goede plek voor hagen. "Want die hebben geen last van donkere schaduw." Onder de bomen en op enkele andere plekken worden allerlei bloembollen in het gras geplant. Voor de aanlichting van de kerk en een waterelement met fontijntjes is geen geld. "Voor deze wensen moeten we op zoek naar aanvullend budget", zei projectleider Jos Meijboom.