Opening schaatsbaan

Venray | De Stichting Winterpret Venray opent op vrijdag 11 december de schaatsbaan op het Schouwburgplein in Venray. In de eerste week staat het programma grotendeels in het teken van het schoolschaatsen.

Iedere zaterdagavond kan er genoten worden van het discoschaatsen. Op zondag 20 december om 11.00 uur vindt de Santa Run plaats en kan iedereen verkleed als kerstman (of een andere kerstoutfit) naar het centrum komen om mee te doen. Op deze dag presenteren ook de Venrayse autodealers zich in het centrum en in de namiddag volgt de fakkeloptocht, waarin stil wordt gestaan bij de wereldvrede rondom het kerstfeest. Iedereen wordt opgeroepen om met een lampion of een fakkel deel te nemen aan deze wandeltocht. Aanmelden kan via Info@winterpretvenray.nl. Op zondag 27 december vindt de Rooyse Klunentocht plaats. Iedereen kan deze middag door het Venrayse centrum 'klunen' en via de elf steden (ondernemers) stempels verzamelen. Diegenen die het hele parcours afleggen krijgen een presentje.

Als afsluiter worden op zondag 3 januari de winnaars van de kleurplatenwedstrijd bekendgemaakt. Kleurplaten zijn te downloaden via www.winterpretvenray.nl. De middag staat in het teken van het Venrayse kampioenschap buikschuiven in diverse leeftijdscategorieën. Aanmelden kan eveneens via www.winterpretvenray.nl. De tienrittenkaarten en de toegangskaarten voor de ijsbaan zijn in de voorverkoop al te koop op diverse plaatsen.

De tienrittenkaarten kosten 40 euro en de toegangskaarten voor een schaatsblok vijf euro per schaatsdeel van vier uur. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Foto Dom Melskens, Jamin Venray, VVV Venray en Wolff Jeans.


Kerstboom in het licht

Venray | De officiële opening van de ijsbaan op het Schouwburgplein in Venray vindt plaats op vrijdag 11 december om 18.30 uur. Voorafgaand aan de opening wordt vanaf 16.30 uur een nieuw evenement gehouden op de Grote Markt. Rondom de kerststal en de Venray-Bloeit-kerstboom vindt Kerstboom in het licht plaats.

De Stichting Kerststal Venray, Winterpret Venray, Venray Centraal, Venray Bloeit en Peel en Maas TV hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Voor Kerstboom in het licht vinden op vrijdag 11 december vanaf 16.30 uur op de Grote Markt, in een heuse theaterwagen, optredens plaats van zangverenigingen en muziekgezelschappen.

Tevens zal rond 16.45 uur deken Smeets de kerstboom en de kerststal inzegenen en wordt er in samenwerking met de jeugdafdeling van 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray en basisschool De Hommel een kerstspel opgevoerd. Om 18.30 uur wordt vervolgens de ijsbaan ingezegend door de deken.

Peel en Maas TV maakt van Kerstboom in het licht een tv-programma. "De bedoeling is dat mensen bij de kerstboom wensen voor hun geliefden of dierbaren kunnen uitspreken", legt hoofdredacteur Ron Koenen van Peel en Maas (TV) uit. "Die wensen kunnen vervolgens samen met een kerstbal of en –ster in de Venray Bloeit-kerstboom worden opgehangen. Voor het tv-programma zijn we op zoek naar bijzondere verhalen en wensen. De kerststerren en –ballen zijn klaar. Ze worden de komende weken onder meer verspreid over basisscholen en ondernemers in het winkelcentrum van Venray. Maar mensen met een bijzondere wens, kunnen zich natuurlijk altijd bij de redactie van Peel en Maas melden via het mailadres redactie@peelenmaasvenray.nl."


Schooljudo in Venray

Venray | Elf jaar geleden is schooljudo opgericht, een initiatief van oud-wereldkampioen en olympisch medaillewinnaar Ruben Houkes. Niet alleen om zijn sport te promoten, maar om iedereen te overtuigen van de meerwaarde van judo als opvoedkundig middel.

Kinderen krijgen bij Schooljudo Skills for Life aangereikt. Zo ook de kinderen uit Venray van basisscholen De Bongerd, Eigenwijs, Petrus Banden en De Keg. Schooljudo wordt ondersteund door de partners zorgverzekeraar Zilveren Kruis en IT-specialist Infotheek. Zij maken mede mogelijk dat elk jaar zo'n 30.000 kinderen van 350 scholen een aantal weken op de judomat staan en het diploma schooljudo ontvangen. Dit diploma krijgen de deelnemers niet zomaar. Zij werken zes weken lang onder leiding van een gediplomeerde schooljudo entertrainer aan waarden als respect, discipline en samenwerken. Dit alles gewoon in de gymzaal, want deze wordt met echte judomatten en waardenpakken omgetoverd tot een dojo.

De vier scholen worden ondersteund door een provinciale subsidie onder de paraplu van Go for Gold Kids. Dit is een initiatief van de provincie Limburg, Huis voor de Sport Limburg en Topsport Limburg. Door middel van dit project zorgen zij ervoor dat kinderen kennismaken met verschillende sporten en bewust kunnen kiezen voor een sport die bij hun past, waardoor ze op latere leeftijd blijven sporten. Schooljudo is één van de sporten die worden aangeboden via Go for Gold Kids.


Wandeling

Afferden | In Nationaal Park De Maasduinen start op vrijdag 18 december om 19.30 uur vanaf activiteitencentrum De Zevenboom aan de Kapelstraat 71 in Afferden een vollemaanswandeling.

Nationaal Park De Maasduinen is een samenwerkingsverband van streekbewoners, de gemeentes Bergen en Gennep, IVN Limburg, Staatsbosbeheer en Stichting het Limburgs Landschap. Om het publiek van de rijkdom aan natuur in de Maasduinen te laten genieten zijn er overal wandelroutes uitgezet en worden er ook publieksactiviteiten georganiseerd.

In de avonduren van 18 december kunnen belangstellenden met een gids het schemerbos betreden. Ruiken, voelen en genieten van de rust in het nachtelijke bos, wandelen over een donkere stille heide.

Aanmelden is verplicht en kan via telefoonnummer 06-21428748.