'Asielzoekerscentrum kan Venray helemaal niet aan'

VENRAY | "Venray kan een asielzoekerscentrum gewoon niet aan. Gezien de veiligheidsproblemen die we hier al hebben." Dat is de duidelijke mening van Martin Leenders, fractieleider van Samenwerking. Hij doelt onder meer op het samenscholingsverbod in het centrum dat onlangs weer verlengd is. "De politie-inzet is te beperkt. Vooral 's avonds en in de weekeinden. Elders in het land bij azc's, zoals ook in Overloon, moet de politie vaak meermaals per dag uitrukken", zegt Leenders. Ook de VVD is tegen de komst van 750 asielzoekers op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck.

Door Henk Willemssen

Er komt begin december geen extra raadsvergadering over de komst van het asielzoekerscentrum. Tijdens de al geplande vergadering van 22 december hakt de gemeenteraad de knoop door. Sinds dat op 18 november bekend werd dat er een asielzoekerscentrum komt, zijn de reacties losgebarsten. Het ziet ernaar uit dat de eigenaren van de vakantiehuisjes morgen (vrijdag) massaal instemmen. Dan is het verlossende woord aan de gemeenteraad.

De raad stond zelf aan de basis van de komst van een azc. Door het college met een motie op pad te sturen. Venray moest plaats bieden aan de opvang van asielzoekers. Aantallen of locaties werden in de motie niet genoemd. Zes partijen steunden het voorstel maar Samenwerking en VVD stemden tegen.

Daar staat Martin Leenders nog steeds vierkant achter. Voor hem is een azc onbespreekbaar. Een argument voor Samenwerking is ook de weerstand in het dorp. "In Blitterswijck is er geen draagvlak voor. De gemeenschap wil dit niet." Mocht er een lager getal dan 750 uitrollen, dan nog stemt Samenwerking tegen. "Ik wil heel duidelijk zijn. Onze partij steunt ook geen enkele andere variant", aldus Leenders.

Het CDA heeft als grootste partij met negen zetels een flinke vinger in de pap. Als de partij tegenstemt, zoals Samenwerking en VVD gaan doen, dan is het asielzoekerscentrum op Het Roekenbosch van de baan. Fractieleider Toon Loonen bracht donderdag met zijn partij een bezoek aan het vakantiepark. "Ik wist niet dat er zo veel mensen wonen. Zij huizen straks wel op een asielzoekerscentrum. Met alle beperkingen die erbij horen." Het CDA heeft nog geen definitief standpunt ingenomen. "Het ligt heel gevoelig. En het is een complexe situatie op het park. Daar moet wel een goede oplossing voor komen. We gaan nog met de dorpsraad praten. We willen hier goed over nadenken en heel zorgvuldig een besluit nemen", zegt Loonen.

Martin Leenders stelt opgelucht vast dat de soms heftige discussies in Venray binnen de perken zijn gebleven. In tegenstelling tot bijeenkomsten elders die vaak uit de hand liepen. "Ik had die weerstand wel verwacht", zegt Toon Loonen. "En ik begrijp het ook wel. Veel mensen zien graag minder dan 750 asielzoekers. Stel dat het er 375, dus de helft zouden worden. Ik vraag me af of daarmee de diepere problemen zijn weggenomen."

Tino Zandbergen (inVENtief) gaat deze week met zijn partij nog aan tafel met bewoners en de dorpsraad. De lokale partij is en blijft voorstander van een asielzoekerscentrum. "Wij hebben onze humanitaire taak. Ook Venray moet iets doen aan het vluchtelingenprobleem. Die mensen zijn nu eenmaal hier. We kunnen ze toch niet onder de brug laten slapen."

Zandbergen geeft toe dat 750 een hoog aantal is "Maar ieder getal is arbitrair. Of het er nu 300 of 500 zijn. Ik vraag me wel af of er goed is onderhandeld. We hebben nog geen concreet voorstel van het college gezien." Ook het CDA vindt dat Venray zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "En dat heeft het college ook gedaan. Alleen is het de vraag of Het Roekenbosch hiervoor geschikt is", zegt Toon Loonen. "Het verbaast me wel dat de vereniging van eigenaren erg op het geld uit is."

Tino Zandbergen ziet de bui al hangen als de gemeenteraad er een streep doorzet. "Gegarandeerd staat dan een dag later de staatssecretaris of gouverneur Bovens van de provincie op de stoep. En dan begint het circus overnieuw. Opstand zal er overal zijn. Of het asielzoekerscentrum nu in Ysselsteyn of op welke andere plek dan ook komt."