Dartjaar in Venray begint in Asteria

Venray | Het dartjaar 2016 in Venray begint op zaterdag 2 januari met het Asteria Nieuwjaars-darttoernooi. Met zestien banen plus een podiumbaan, een gegarandeerd prijzengeld van 1250 euro en de komst van erkende topdarters als Jerry Hendriks uit Blerick en Nico Thissen uit Venray, krijgt deze vierde editie extra glans. Voor de winnaar ligt een bedrag van 500 euro klaar.

Hendriks behoort tot de topdarters van Nederland, Thissen is al jaren Venrays beste darter. Het toernooi begint op zaterdag 2 januari om 12.00 uur, de zaal is open vanaf 10.00 uur. De finaleronden beginnen rond 17.00 uur. "Het toernooi wint nog steeds aan populariteit", zegt toernooiorganisator Marco Slijpen.

"Ik heb het in vier jaar tijd qua deelnemersaantal ieder jaar behoorlijk zien groeien, dus hopelijk dat we dit jaar meer dan 100 spelers kunnen begroeten. Dat is toch niet slecht voor een toernooi dat uit hobby is opgezet. Het ziet er goed uit, want er hebben zich nu al meer dan dertig darters voor ons toernooi opgegeven, onder wie ook de Belgische topper Roger Janssen."

"Venray is een dartstad", zegt Asteria-manager Jaco Nabuurs met een lach. "In 2016 vinden in de evenementenhal het PDC-toernooi en het BDO-toernooi plaats. Veel darters die aan die twee toernooien meedoen, verblijven tijdens die dagen in Asteria. Michael van Gerwen, Martin Adams, noem ze allemaal maar op. Als Asteria proberen we met ons eigen toernooi onze veelzijdigheid te laten zien, maar ook een bijdrage te leveren aan de dartgekte in Venray en omgeving."

Het toernooi, dat dit jaar voor het eerst in de nieuwe zaal 7 wordt gehouden, telt deelnemers uit het hele land, weet Marco Slijpen. "Ze komen zelfs vanuit Groningen en Noord-Holland naar Venray. En meestal doen er ook wel een aantal Belgische darters mee. Het toernooi valt ook in 2016 qua datum net tussen twee WK's in, dus dat is gunstig voor het aantal inschrijvingen. Het Asteria Nieuwsjaars-dartttoernooi staat vooral bekend om zijn gezelligheid, en dat willen we ook graag zo houden."

Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro. Opgeven via asteriadarts@hotmail.nl onder vermelding van naam, woonplaats, telefoonnummer of telefonisch via 0478-511466.


Conference Limburgs dialect

Roermond | Veldeke Limburg heeft in het kader van haar 90-jarig bestaan 2016 uitgeroepen tot 'Jaor van de Limburgse Dialekte'. De aftrap van het jubileumjaar is op donderdagavond 17 december om 20.00 uur in TheaterHotel De Oranjerie in Roermond. Een keur van Limburgse artiesten zal op bijzondere wijze in hun eigen dialect een oudejaarsconference verzorgen.

De professoren van de Narren Universiteit Limburg (NUL) hebben een speciale conference geschreven voor de aftrap van het Jaor van de Limburgse Dialekte. Op humoristische wijze leggen zij Limburg onder de loep. Voor een komische noot zorgt ook buutreedner Pierre van Helden uit Melderslo. Tijdens de oudejaarsconference zal een bijzonder journaal worden gepresenteerd: met bekende Nederlanders in Limburgse dialecten…

In het kader van het jubileumjaar van Veldeke trekt eind februari en in maart een theatertour door Limburg. Op 17 december zullen de acteurs een eerste presentatie van de theatertour geven. Maud Wilms, Dyanne Sleijpen en Linda Zijlmans vormen samen Op Geveul. In de Oranjerie laten de drie vrouwelijke singer-songwriters uit respectievelijk Midden-, Zuid- en Noord-Limburg zich van een kant zien die bij het grote publiek onbekend is.

Meike Mooren uit Echt won dit jaar de declamatiefinale van Veldeke en zal op 17 december haar verbale gaven etaleren. Bijzonder wordt ook het duet van operazangeres Amber Nelissen uit Roermond en rapper Michaël Stoop uit Maasbracht. De presentatie ligt in handen van een verrassend duo: Pierre Cnoops, die dit jaar 7x11 werd, en de 13-jarige Vanja Brauers. Samen zijn zij 90 jaar, de leeftijd van Veldeke Limburg.

Kaarten voor de oudejaarsconference zijn verkrijgbaar bij De Oranjerie in Roermond. Meer informatie: www.jaorvandelimburgsedialekte.nl.


Onderscheiding Joep Krijnen

Antwerpen | Joep Krijnen, erevoorzitter en keizer van Schutterij 't Zandakker Gilde Sint Jan uit Venray, heeft zaterdag tijdens de jaarlijkse investituur van de Nobele Orde van de Papegay in Antwerpen een Europese onderscheiding ontvangen.

Hij werd in deze orde bevorderd tot drager van het grootlint van deze orde en daarmee behaalde hij de hoogst haalbare rangorde in deze onderscheiding. Hij ontving deze onderscheiding op basis van zijn verdiensten voor de Venrayse gemeenschap en in het bijzonder voor zijn verdiensten voor de Venrayse schutterij. Joep Krijnen (74 jaar) kwam als Hollander in 1975 in aanraking met de Venrayse schutterij en al gauw ontpopte hij zich binnen de schutters- en gildewereld als een bekwaam bestuurder. Hij nam de taak van voorzitter op zich en de schutterij, die vrijwel rustende was, ging een nieuw actief bestaan leiden. De schutterij werd wederom lid van de Schuttersbond Juliana en in de Venrayse gemeenschap liet de schutterij zich veelvuldig zien. Onder zijn leiding werden er vele goede resultaten geboekt. Er ontstond een eigen tamboer- en pijperkorps, een eigen schuttersgebouw werd gebouwd en de schutterij verscheen in een nieuwe uniformering. In de Grote Kerk werd een eigen gildealtaar gebouwd. Ook was hij zestien jaar lang actief in de functie als vicebondsvoorzitter van de schuttersbond Juliana en werd hij op basis van zijn verdiensten meerdere malen onderscheiden. In mei 2001 nam hij afscheid als voorzitter van de Venrayse schutterij en werd hij benoemd tot erevoorzitter. Ook op andere gebieden heeft Krijnen zijn verdiensten voor de gemeenschap. Hij is sinds enkele jaren actief als dienaar tijdens de eucharistievieringen in de Grote Kerk en hij is actief bij de Stichting Kerststal Venray.