Afbeelding
Foto: Frans de Roos

Heilige Ursula en Angela
terug in Jerusalem

Venray | Vorige week heeft u in de Peel en Maas kunnen lezen hoe vier historische glas-in-loodramen weer een plek hebben gekregen in "Jerusalem". Een verhaal dat begint rond 1974 met "niet meer passend in de nieuwe bestemming", ruw uitgebroken en vermist raken. Het wordt vervolgd in 2012 met gevonden worden en eindigt in 2015 met een grondige restauratie en "thuis gebracht worden".

De kunstzinnige aanleg van de makers van deze glas-in-loodramen, Mies van Oppenraaij (1910 – 1998) en Lily Wielders (1915 – 2008) werd al vroeg duidelijk in Venrays Jerusalem, waar beide meisjes als pensionaire enige jaren doorgebracht hebben. Zij kregen er tekenles van Mère Ancilla, een tante van Mies. De vader van Lily was architect Jos Wielders. Hij ontwierp na WO II het nieuwe klooster met kapel en pensionaat, nu gemeentehuis. Zij was getrouwd met architect Jacques van Groenendael, die de werkzaamheden van haar vader in 1949 overnam.

De twee ronde ramen van Lily van Groenendael-Wielders, oorspronkelijke plek hoog boven in het koor van de kapel, hebben nu een plaats gekregen in de publiekshal. De kunstwerken komen hier prachtig tot hun recht en kunnen gelezen worden als een stripverhaal. Links het levensverhaal van de Heilige Ursula, een Britse koningsdochter. In het midden Ursula die aan Angela een vlag overhandigd, daarmee symbolisch de opdracht geeft om een kloosterorde te stichten. Linksonder de heidense koning die om haar hand vraagt. Zij weigert, ingegeven door een visioen dat haar opdraagt om met elfduizend maagden naar Rome te gaan (rechtsonder). Links-midden: de schepen waarmee ze op reis gaan; rechts-midden: Ursula wordt gezegend door de paus. Linksboven: Ursula en de maagden worden door de Hunnen in Keulen vermoord; rechtsboven: de ziel van Ursula wordt door een engel naar de hemel gebracht.

In het rechterraam: het levensverhaal van de Italiaanse Angela Merici van Brescia (1474-1540). In het midden Angela als stichteres (symbolen kruis en boek) van de kloosterorde der Ursulinen (1535) omringd door meisjes die zij onderwijzen. Linksonder: Angela leeft als kluizenares; rechtsonder: Angela treurt om de dood van haar zusje. Links-midden: Angela krijgt een visioen dat haar zusje naar de hemel gaat; rechts-midden: een visioen waarin Christus haar opdraagt goede werken te gaan doen en meisjes te onderrichten. Linksboven krijgt Angela de zegen van de paus in Rome; rechtsboven verhaalt over haar pelgrimage naar Jerusalem in het Heilige Land. De twee gerestaureerde ramen van Mies van Oppenraaij zijn teruggeplaatst bij de raadszaal. Links boven de trap richting raadszaal: "De bruiloft van Kanaän". Boven de deur naar het Werkplein: "De wonderbare broodvermenigvuldiging". Foto's Frans de Roos /tekst: Leonie Cals. Bron: Koos Swinkels/ SVM-secretariaat Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, e-mail: venraymonumentaal@live.nl