De optocht met Sinterklaas en zijn pieten trok afgelopen koopzondag. ondanks de regen, veel belangstellenden.
De optocht met Sinterklaas en zijn pieten trok afgelopen koopzondag. ondanks de regen, veel belangstellenden. Foto: Sint Nicolaas Gilde

'Bruisende Sinterklaas'

Venray | Het weer zat niet mee, maar toch was het afgelopen zondag ontzettend druk in het centrum van Venray. Tijdens de lichtjestocht met Sinterklaas was er weer iets te zien van het 'bruisende' dat Venray graag wil uitstralen. Met het gratis parkeren in het dorp hoopt 'Venray' deze drukte in het centrum vaker te zien.

Door Aron van Peer

Tot en met januari is parkeren overal gratis en dus staan de parkeerplaatsen vol. Tot vreugde van de winkeliers. Mark van Osch van Wolf Jeans merkt nu al dat het gratis parkeren effect heeft. "Ik zie dat het drukker is in de straten en dat mensen positiever zijn. Het is gewoon lekker relaxed winkelen als je weet dat je niet voor een bepaalde tijd weer bij de parkeermeter moet zijn."

Dat de parkeerplaatsen vol staan kan volgens Perry Hutten, eigenaar van De Spiekerbox, positief werken. "Het is wel zo dat je nu het gevoel hebt dat er iets te doen is in Venray. Toen je nog moest betalen voor parkeren was dat veel minder."

Het risico van gratis parkeren is dat de parkeerplaatsen gebruikt worden door mensen waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn. "Gratis parkeren moet geen vrij parkeren worden", aldus Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting. "Als de plekken vrij zijn voor klanten dan denk ik echt dat dit een succes kan worden. Je merkt nu al dat het drukker is in het centrum." Winkelpersoneel, ambtenaren en buurtbewoners zouden volgens Van Osch het goede voorbeeld moeten geven. "Daar hameren we ook echt op. En als we zien dat iemand die in het centrum werkt of iemand uit de buurt toch gebruikmaakt van de gratis parkeergelegenheid, dan zullen we diegene daar ook op aanspreken. Desnoods plakken we een grote sticker met daarop de tekst 'asociale parkeerder' op de auto", grapt Van Osch.

De drukte van afgelopen zondag is een voorbeeld van hoe Venray moet zijn: bruisend. Het centrum moet weer aantrekkelijk worden en de panden die leeg staan moeten opgevuld worden. Bestuurslid Hans Thomassen van Stichting Venray Centraal zag zondag weer iets van dat levendige terug. "Het was ontzettend druk zondag, een bruisende Sinterklaas, ondanks het slechte weer. Alle parkeerplaatsen en garages stonden vol en het was bovenal gezellig. En precies dat gevoel moeten we overbrengen, ook buiten Venray."

Het winkelcentrum van Venray is groter dan dat van Horst en Boxmeer en dus is Venray ook geschikt voor mensen die niet in Venray wonen.

Joost en Thea Janssen uit Wanssum komen vaak in Venray en zien dit ook. "Het is fijn dat je gratis kunt parkeren en het kan er zeker voor zorgen dat mensen zoals wij eerder voor Venray kiezen dan voor bijvoorbeeld Horst."