United-aanvaller Michal Koloziejski tovert met de bal. De BVV'ers Tom Thiesen (rechts) en Jens Arts zijn alert.
United-aanvaller Michal Koloziejski tovert met de bal. De BVV'ers Tom Thiesen (rechts) en Jens Arts zijn alert. Foto: Lotte Kamphuis

Bas Rademacher redt United

BVV'27-SV United 0-0.

Scheidsrechter: Rutten (Milsbeek). Toeschouwers: 150. Gele kaart: Ward van de Water en Robbert Beurskens (BVV'27).

BVV'27: Theeuwen; Jens Arts, Van de Water, Poels en Janssen (63. Beurskens); Thiesen, Sil Arts en Van Kempen; Verkoijen (79. Karman), Wijnhoven en Grguri.

SV United: Rademacher; Tax, Reijnders, Theeuwen en Deenen; Peters (67. Koolhof), van der Heijden en Ter Braak; Van de Ven, Van de Pasch en Kolodziejski.

Door Henk Willemssen

BLITTERSWIJCK | In een stormachtig Blitterswijck eindigde in de vijfde klasse F de allereerste competitiederby tussen BVV'27 en SV United onbeslist : 0-0. Dat er geen doelpunten vielen was vooral de verdienste van de voortreffelijk keepende Bas Rademacher. De sluitpost van SV United maakte alle Blitterswijckse doelpogingen onschadelijk. Hij stopte zelfs tot twee keer toe een strafschop van Tom Thiesen.

Het ontbreekt duidelijk aan een koele afmaker bij de geel-zwarten. De jonge ploeg van de nieuwe trainer Jef Vels had grotendeels een veldoverwicht. De thuisploeg kreeg ook de beste kansen, maar net als in de vorige duels lukte het scoren niet. Vels nam vanaf 1 november het roer over van de gestopte Henk Theelen. De ervaren voetbalman uit Uden is zeer te spreken over zijn nieuwe club. "Het is een leuke en leergierige groep. We krijgen iedere week zo veel kansen. Dat we zo lastig scoren komt doordat we niet met de tijd kunnen omgaan", verklaarde Vels. "Maar ik zie dat de jongens zich ontwikkelen. Ze moeten zich alleen nog belonen."

Ook tegen SV United bleef de beloning uit. Arbiter Rutten voelde de derbysfeer niet altijd goed aan door te vaak op zijn fluit te blazen.

In het eerste kwart van de wedstrijd had BVV'27 al een voorsprong kunnen nemen. Na een kwartier kopte Roel Verkoijen vlak langs het doel uit een voorzet van Egzon Grguri. Verkoijen zou vlak daarna nog twee goede kansen krijgen. Zo wist hij niet te profiteren van een foutieve terugspeelbal van United-libero Dion Reijnders. De bal verdween in het zijnet.

Bij SV United heeft de Poolse smaakmaker Michal Kolodziejski niet meer de scherpte van het begin van het seizoen. En hij miste voorin zijn maatje Kevin Koolhof die op de bank begon. Bij vlagen liet Kolodziejski zijn klasse zien. Zo legde hij de bal uit een vrije trap scherp voor het doel, maar de opgekomen verdediger Rik Tax ging er net onderdoor.

Na een uur liet de Poolse aanvaller een vlammend schot los maar goalie Nickie Theeuwen was op zijn post. Het duel werd wat grimmiger. Tegen 16.00 uur begon het al te schemeren in Blitterswijck. Het spel lag herhaaldelijk stil omdat de leidsman weer eens een overtreding had gezien. "Schiet eens op! We hebben hier geen verlichting", riep een supporter. BVV'27 joeg op de winnende treffer. Omdat het ontbreekt aan een kopsterke spits verdwenen alle hoge voorzetten in de veilige armen van Bas Rademacher.

In de 78e minuut ging de bal op de stip na een lichte overtreding van Simon ter Braak op Sil Arts. Tom Thiesen, met zijn 26 jaar de meest ervaren BVV'er, toonde zich al vaker een koele penaltyschutter. Maar ditmaal niet. Na een weifelende aanloop schoot Thiesen recht op doelman Rademacher af. Arbiter Rutten liet de strafschop overnemen omdat enkele spelers te vroeg inliepen. Zo kreeg Tom Thiesen een herkansing.

Nu schoot hij beter in, maar met een knappe reflex haalde Rademacher de bal uit de hoek. Het slotoffensief was voor BVV'27. Lou van Kempen kreeg een vrije kans maar opnieuw redde de United-goalie. Jari Wijnhoven kon op het doel afstormen maar ook hij strandde op de sluitpost. Tom Thiesen probeerde het vanaf 35 meter. Via de hand van Rademacher en de lat vloog de bal over.

In de extra tijd claimde SV United tevergeefs een penalty toen Rik van de Pasch werd gevloerd door Kenny Poels.