Dizzy Dance gaat vier keer schitteren in Schouwburg Venray.
Dizzy Dance gaat vier keer schitteren in Schouwburg Venray. Foto: Henk Lammen

Back to School

Venray | Op zaterdag 12 en zondag 13 december dansen alle leerlingen van Dizzy Dance in de voorstelling Back to School in Schouwburg Venray. De uitvoeringen zijn op zaterdag om 13.30 uur en 19.00 uur en op zondag om 13.30 en 19.00 uur.

Door Henk Lammen

Afgelopen zondag vond in de aula van het Raayland College de eerste repetitie plaats. Honderden leerlingen repeteerden een hele dag lang hun stuk in de voorstelling Back to School. Als een geoliede machine wisselen de verschillende groepen elkaar af. Voor Wilma Keijzers en haar dansdocenten is het telkens opnieuw spannend om het totaalplaatje te zien. "We zien nu het hele programma voor het eerst achter elkaar", zegt Keijzers die ondertussen gespannen de verrichtingen van een groep danseressen in de zaal volgt. "We zijn erg tevreden over de afwisseling in het programma. De nostalgische sfeer van Back to School past helemaal in de sfeer van de decembermaand."

Hoe fijn is het dat wij in Nederland allemaal naar school toe kunnen? Dat we de kans krijgen om te leren in een veilige omgeving en naast alle schoolvakken ook nog de gelegenheid krijgen om allemaal leuke dingen te doen in creatieve vakken, schoolvoorstellingen en schoolreisjes. School is ook een ontmoetingsplaats voor leeftijdsgenoten met wie we in de schooltijd vaak vriendschappen opbouwen voor het leven. Die overpeinzingen waren voor de dansdocenten van Dizzy Dance de achterliggende gedachte om invulling te geven aan het thema Back to School.

Wilma: "Toch realiseren de meeste leerlingen zich tijdens hun schooltijd nog niet dat dit een hele bijzondere en leuke periode is in hun leven. Toen wij onze leerlingen vertelden dat het thema van de voorstelling School zou zijn, zagen we dan ook vaak vraagtekentjes in hun ogen. Gelukkig kwamen er al snel heel veel leuke verhalen over school naar buiten en was er meer dan voldoende inspiratie voor de docenten." School is ook het thema dat de dansers en docenten bindt. Dizzy Dance bestaat in 2016 25 jaar. Het grootste gedeelte van de bijna 600 dansers is bij Dizzy opgegroeid en begonnen als klein meisje in de kleutergroep. Daarna hebben de meesten als schoolmeisje de kinderdansgroepen met veel plezier doorlopen. En tijdens de tienerjaren de verschillende dansstijlen binnen Dizzy Dance ontdekt. "Velen kijken nu als volwassenen terug vanaf de dansvloer maar ook vanuit de zaal naar al deze mooie jaren. Met dit in onze herinnering hebben wij een nostalgische voorstelling gemaakt waarin een ieder veel zal herkennen uit de eigen schooltijd. Het plezier en de eenvoud van de dansen van de allerkleinsten vormen een contrast met de variatie van de dansen van de andere groepen. Meer dan de helft van de groepen bij Dizzy Dance bestaat uit recreatieve groepen waarin plezier in dans en beweging voor op staat. Daarnaast zijn er verschillende selectiegroepen en sinds enkele jaren is er ook de Dizzy Academy. De dansers van de Academy sluiten de voorstelling dan ook op spectaculaire wijze af." Over een ding is iedereen bij Dizzy Dance het eens: "Met alle dansers, docenten en andere medewerkers gaan we er samen een fantastisch weekend van te maken."

Kaartjes à vijftien euro per stuk zijn te reserveren via tania.goumans@dizzydance.nl. Voor meer informatie zie ook www.Dizzydance.nl.