Henk Classens presenteert een boek over zijn leven.
Henk Classens presenteert een boek over zijn leven.

Kijkje in mijn leven

Castenray | Henk Classens (40)uit Castenray is een bijzondere man. Gekluisterd aan een rolstoel, kan niet lopen en praten. En toch is hij een meester in het communiceren. Zijn jongste wapenfeit is een heus boek dat hij heeft geschreven over zijn leven met als titel Een kijkje in mijn leven. Op 27-jarige leeftijd is hij al begonnen met schrijven van zijn boek op de computer. En nu vlak na zijn 40ste verjaardag is het boek gereed en wordt het gelanceerd.

In dit boek beschrijft Henk hoe hij en zijn familie omgaan met zijn handicap. En dat is heel bijzonder en indrukwekkend. Hij beschrijft zijn grote passie het rolstoeldansen samen met zus Jolanda en het schilderen. Maar ook over de vele operaties en tegenslagen. Maar de positief ingestelde Henk Classens overwint de tegenslagen dankzij zijn positieve instelling.

"Mijn familie slaagt erin om mij een mooi leven te geven. Ondanks alles sta ik toch positief in het leven, ook al heb ik wel eens verdriet. Want met mijn verstand is toch niets mis…!", schrijft de Castenrayse auteur. Over het waarom hij zijn levensverhaal heeft opgetekend in een boek is Henk helder: "Ik wil de mensen leren om mij te begrijpen." De ervaring van Henk is dat veel mensen moeite hebben om in contact te treden met een gehandicapte. Ze spreken eerder de rolstoel begeleider aan dan de man of vrouw in de rolstoel, heeft Henk ervaren. En dat doet extra pijn.

Henk Classens, de oudste van een gezin van vijf kinderen, is gehandicapt omdat hij bij de geboorte te weinig zuurstof heeft gekregen. Hij was begin jaren negentig de eerste gehandicapte in ons land die een zogeheten bliss-stem kreeg. Dat is een spraakcomputer waarop Henk woorden en symbolen kon aanwijzen die vervolgens via een computerstem hoorbaar werden. Maar de laatste jaren heeft Henk een eigen communicatiesysteem: een briefje met daarop korte samengevat wie hij is en aan de andere zijde het hele alfabet en de cijfers 1 tot 10. Op elke vraag die gesteld wordt, geeft hij in korte tijd antwoord door letters aan te wijzen en op die manier woordjes te maken. Dankzij zijn handige vader kreeg Henk in het verleden ook een volledig geautomatiseerde skelter waarmee hij destijds het Jeugdjournaal haalde.

Henk woont tegenwoordig in het Vlinderhuis in Blerick – een woonvorm van Stichting Gehandicapten Limburg – en gaat overdag naar het activiteitencentrum De Maashorst in Baarlo. En in de weekenden is hij steevast op de boerderij in Castenray. Hij is een echte familieman. Zijn beste vriendinnen zijn de vier zussen. Hij geniet van muziek, voetbal en uitgaan. Zijn grootste passie is echter het rolstoeldansen. De vele bekers en oorkondes in de Castenrayse kamer van Henk spreken boekdelen. Dat rolstoeldansen doet hij samen met zijn oudste zus Jolanda. Begonnen in de debutantenklasse steeg het rolstoelpaar al snel naar de amateurklasse en sinds dit seizoen dansen ze de sterren van de hemel in de hoofdklasse.

De handicap en de vele operaties eisen ook zijn tol. Zijn ouders Wim en Franzis schrijven in het boek dat het steeds zwaarder valt om altijd positief te blijven. "De pijn wordt steeds heftiger en je lichaam werkt steeds slechter mee." In koor zeggen de trotse ouders dat het juist Henk is die een voorbeeld is voor velen. Ondanks het feit dat hij ook wel eens verdriet heeft en boos is over wat hem overkomt, blijft Henk positief. Zijn ouders: "We zijn vooral heel erg trots op wat je van je leven hebt gemaakt. Henk jij bent de zon in ons leven."

In het boek Een kijkje in mijn leven laten ook veel familieleden, vrienden en bekenden van Henk het licht schijnen over deze bijzondere man uit Castenray. Met ontroerende bijdragen van zijn zussen.

Het boek wordt zondag 13 december gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeenschapshuis De Wis in Castenray. Tegelijkertijd worden daar ook schilderijen tentoongesteld die Henk heeft gemaakt in het activiteitencentrum. Op de kaft van het boek prijkt een schilderij dat Henk samen met zijn vier zussen heeft geschilderd. . Aanvang: 14.00 uur. Het boek kost 10 euro. Iedereen is van harte welkom.