Het gouden bruidspaar Linskens.
Het gouden bruidspaar Linskens. Foto: Lotte Kamphuis

"Geef elkaar de ruimte"

Heide | Een liefdesverhaal begint niet altijd bij het koppel zelf, maar soms ook daarbuiten. Zoals deze week bij Piet (73) en Henny (70) Linskens-Philipsen. Ze leerden elkaar kennen via hun zus en broer. Ook zij hadden verkering met elkaar. Hoe niet alleen mensen, maar hele families voor elkaar gemaakt blijken te zijn.

Door Inge Loonen

Eind jaren vijftig was de broer van Henny bakker. Hij bezorgde soms brood bij mensen thuis. Hij kwam dan ook bij veel huizen langs, maar één daarvan was net iets specialer dan dat van de rest, namelijk het ouderlijk huis van Piet. Nee, niet omdat Piet daar woonde. Het ging om de zus van Piet. Dat was namelijk zijn vriendin, en later ook zijn vrouw. Hierdoor leerden Piet en Henny elkaar kennen. En dit bloeide uit tot nóg een relatie binnen de twee families. Na vijf jaar besloten Piet en Henny elkaar het jawoord te geven. Daarna vestigde het kersverse bruidspaar zich aan de Merseloseweg in Venray. "Een nieuwbouwflat", weet Henny zich nog goed te herinneren. "Toen we er kwamen wonen was zelfs nog niet alles af, dus toen heeft Piet met de accu van onze auto licht gemaakt. We waren in ieder geval het enige verlichte kamertje van de flat!"

Die twee rechterhanden van Piet werden niet alleen voor noodoplossingen gebruikt. Hij verdiende er dagelijks zijn brood mee. Jarenlang heeft hij in de installatietechniek gewerkt, en het grootste gedeelte van z'n carrière in de utiliteitsbouw. Ondertussen zorgde Henny voor de kinderen: Frank (1967) en Mariëlle (1968). Het gelukkige gezin was inmiddels naar de Kempweg verhuisd en ook daar zaten de voorlopers er warmpjes bij.

Doordat Frank en Mariëlle in hun jeugd allebei lid werden van MMSK St. Petrus Banden, kregen Piet en Henny er ook een langdurige hobby bij. Henny: "Ik ben ongeveer 15 jaar actief geweest voor MMSK en Piet is nog steeds lid, al bijna 35 jaar."

Henny vertelt dat ze lange tijd korpsbegeleidster is geweest van de majorettes. Daarnaast help je volgens haar als vrijwilliger ook mee met andere klusjes, zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse taptoe. Piet heeft ook niet stilgezeten bij het showkorps. "Ik heb met veel plezier de grote trom geslagen, vaandel gedragen en ben tambour-maître geweest. Ook gingen we wel eens weekendjes weg, wat altijd een feest was. Ja, we hebben echt een leuke tijd gehad bij Petrus Banden." Vandaag de dag is Henny vrijwilliger op Schuttersveld. "Een fijne en heel dankbare hobby", glundert Henny. "En ze zijn altijd zo blij als je komt, ze kijken er echt naar uit, en ik ook!" Het vrijwilligerswerk wordt soms onderbroken voor vakanties. Bijvoorbeeld naar hun zoon. "Onze zoon heeft voor zijn werk in verschillende landen gewoond en daar gaan wij hem en zijn gezin natuurlijk bezoeken", vertellen Henny en Piet enthousiast. "Nu woont hij in Amerika, maar we zijn bijvoorbeeld ook in Singapore bij hem op bezoek geweest. Frank en zijn vrouw kenden de omgeving dan natuurlijk al goed, dus ze konden ons echt alle mooie dingen laten zien!"

En welke van de vakanties ze nou het beste bijgebleven is? "Toen we, samen met Henny's zus, zwager en onze kinderen, met de vouwwagen naar de Bodensee gingen. Echt alles ging toen mis! Achteraf kunnen we er altijd nog hartelijk om lachen!"

Op 8 december zijn Piet en Henny 50 jaar getrouwd. Dit vieren ze op 12 december gezellig thuis, met vrienden en familie. Helaas kunnen Frank en zijn gezin er dan niet bij zijn, daarom wordt volgend jaar met de kermis het feest nog eens met de kinderen en hun vier kleinkinderen gevierd. En het geheim van een gelukkig huwelijk? "Elkaar vrij laten. Bepaal niet hoe de ander moet zijn."

Vanwege een aantal storende fouten in het artikel van vorige week heeft de redactie van Peel en Maas besloten om het interview met Piet en Henny Linskens-Philipsen deze week opnieuw te plaatsen.