Roos Creemers gaat eind december naar China.
Roos Creemers gaat eind december naar China. Foto: Henk Lammen

"De kans van mijn leven"

VENRAY | Aan het einde van deze maand wacht een nieuwe uitdaging voor de 23-jarige celliste Roos Creemers uit Venray: een tiendaagse concerttour door China. "De kans van mijn leven. Dat maak ik misschien nooit meer mee!"

Door Henk Lammen

Met de uitvoering in het Concertgebouw in Amsterdam kwam in december van het vorig jaar een einde aan het project waar Roos Creemers intens van genoot: Het Orkest van Nederland. "Het was een schitterende tijd. Prachtig om mee te maken en als muzikant een enorm leerzame ervaring. Het voelt nu eigenlijk een beetje als een déjà vu. Bijna een jaar later dient zich opnieuw een bijzonder project aan. Tien dagen toeren door China." Enige tijd geleden zag ze op Facebook een oproep van Vocal Dating. De zanggroep zocht orkestleden voor een tiendaagse orkesttour door China. Roos stuurde meteen een auditiefilmpje in en werd een dag later al verrast met de mededeling dat ze was uitgekozen voor het project. Op 27 december vertrekt ze naar China om met het gezelschap in theaters in en rond Shanghai zes tot zeven nieuwsjaarsconcerten te geven. De voorstelling Viva la Vida is een eenmalig project. "We hebben er inmiddels vier repetities opzitten. Het wordt een bijzondere uitvoering met klassieke stukken, filmmuziek, pop en zelfs enkele Chinese nummers." Het Nederlandse gezelschap van 60 personen (muzikanten, techniek en crew) gaat de Chinese gasten met een bijzondere voorstelling verrassen. Op zaterdag 12 december is Viva la Vida te zien in theater De Flint in Amersfoort. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten zijn nog verkrijgbaar. Het eerste concert van de tour voordat de groep artiesten eind december naar China vertrekt. "Het is een heel gevarieerd programma waarin ook a capella wordt gezongen en we gebruik maken van visuals. Dat soort dingen kennen ze in China niet. We worden echt als helden ontvangen. Als een bekend orkest uit Nederland", droomt Roos al een beetje weg voor het avontuur dat haar te wachten staat.

De vierdejaars studente International Event, Music & Entertainment Studies aan de Fontys Hogeschool in Tilburg grijpt alle muzikale kansen aan. Onlangs opende ze de modeshow van ontwerpster Monique Désar in Blerick en sinds anderhalf jaar werkt ze nauw samen met singer-songwriter Michael Raven uit Tilburg, finalist van het tv-programma Beste Singer-Songwriter van Nederland. Een uitzonderlijke combinatie: Raven die zijn eigen nummers zingt en gitaar speelt en op cello wordt begeleid door de Venrayse muzikante. "Het is inderdaad een bijzondere samenstelling. Maar de warme sound van de cello, met aparte diepe klanken, geven de nummers van Michael net iets meer vorm, een extra dimensie. Begin volgend jaar brengen we samen een EP met vijf nummers uit."

Volgend jaar zomer heeft ze haar studie afgerond. Vastomlijnde toekomstplannen heeft Roos nog niet. Ze speelt al vanaf haar tiende cello, van een ding is ze in ieder geval zeker: "Het allerliefste wat ik doe is muziek maken."