Afbeelding
Foto: Hoedemaekers Venray

Rob Hermans geridderd

Venray | Burgemeester Hans Gilissen heeft een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Rob Hermans (62) uit Venray. Hij ontving de onderscheiding ter gelegenheid van zijn afscheid van de politieorganisatie. Rob Hermans werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Rob Hermans is bijna 45 jaar werkzaam bij de politie als commissaris van politie, tegenwoordig als algemeen commandant van de staf grootschalig- en bijzonder politieoptreden regio Limburg-Noord. Hij was portefeuillehouder op de gebieden conflict- en crisisbeheersing, contraterrorisme en vrijwillige politie en volontairs. Hermans wordt vooral geroemd om zijn persoonlijke aandacht voor de (politie-)mensen. Zo is hij mede-organisator van bijeenkomsten voor gepensioneerde oud-collega's en stond hij menigmaal families van collega's bij in moeilijke omstandigheden.

Als portefeuillehouder Vrijwillige Politie toonde hij grote affiniteit met vrijwilligerswerk en burgerparticipatie en was hij voorvechter van het bestaan van de vrijwillige politie. Rob Hermans is tevens een autoriteit op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Hij maakte onder andere deel uit van de zogenoemde Commissie Putman, die verantwoordelijk was voor de herijking Opleidingen Rampenbestrijding. Tevens was hij onder meer langdurig lid van het Landelijk Beraad Rampenbestrijding en van de Raad voor het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding.

Als Commandant Mobiele Eenheid was hij meerdere malen betrokken bij grootschalig optredens. Zo was hij onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie en veiligheid van de viering van Koninginnedag 2011 in Thorn en Weert. Daarnaast was hij ook maatschappelijk actief. Onder meer als lid van de medezeggenschapsraad in het basisonderwijs in de jaren '80 en als bestuurslid van Lionsclub Venray. Als veilingmeester zette hij zich persoonlijk in voor fondsenwerving voor goede doelen. In de beginjaren '90 zette hij zich ook in voor het behoud van het Politiemuseum Rheden, toen dat vanwege de reorganisatie van Gemeentepolitie naar Regiopolitie verloren dreigde te gaan.

Voor Atletiekvereniging Achilles-Top Kerkrade nam hij jarenlang succesvol deel aan nationale (33 x Nederlands kampioen) en internationale kampioenschappen en toernooien. Voor zijn verdiensten voor de Atletiekunie ontving hij in 2009 de erespeld en werd hij benoemd tot Lid van verdienste van Zuid-Nederland. Foto: Hoedemaekers Venray.