Deze foto is in 1953 gemaakt  op de Grote Markt.
Deze foto is in 1953 gemaakt op de Grote Markt. Oude foto

Fordgarage Grote Markt

Venray | Deze foto is in 1953 gemaakt bij een tentoonstelling van auto's van het Amerikaanse merk Ford bij gelegenheid van de opening na de verbouwing van de Fordgarage van de firma. L.J. van Haren op de Grote Markt 2a in Venray.

Op de Grote Markt mocht toen nog volop geparkeerd worden. Voor de garage staat een benzinepomp. B en W hadden in 1953 aan Shell Nederland vergunning verleend "tot het uitbreiden van een benzine-installatie in en bij het perceel Grote Markt 2a te Venray." Eveneens in 1953 slaagde Joos van Haren in Den Haag voor het patroonsdiploma Vakbekwaamheid Automobielen. Ook thans is de familie Van Haren nog actief in de autobranche, zij het dat de moderne garage, evenals andere garages, gevestigd is op een van de Venrayse industrieterreinen.

Midden op de Grote Markt staat de pomp. Het was niet de eerste pomp, want de fraaie vooroorlogse arduinstenen pomp was in 1944 bij het opblazen van de toren van de Grote Kerk dermate beschadigd dat herstel niet meer mogelijk was. De vooroorlogse pomp in neoclassistische stijl uit 1850 bestond uit één blok natuursteen, waarin vakkundig een pomp was aangebracht. Het model van de pomp sprak de Venraynaren erg aan. Bij de pomp op de foto waren nog wel onderdelen van de originele pomp gebruikt, maar met weemoed werd teruggedacht aan de oude pomp. Op 4 juli 2009 werd een replica van de vooroorlogse pomp op de fraai gerenoveerde Grote Markt in gebruik genomen. Het initiatief kwam van VAAT '69. Aan de hand van oude foto's slaagde kunstenaar Sten Linssen erin de oude pomp na te maken

Foto: Gemeentearchief collectie Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray.