Veel verzet tegen vermindering uren hulp in het huishouden

VENRAY | Inwoners zijn het vaak niet eens met de verlaging van het aantal uren huishoudelijke hulp die ze krijgen van de gemeente Venray. Het leidt tot nogal wat bezwaarprocedures. Er blijkt veel onduidelijkheid te zijn over de wijze waarop de uren zijn berekend. Ook de bezwaarcommissie komt er niet uit en heeft bij de gemeente aan de bel getrokken.

Door Henk Willemssen

Deze juridische commissie behandelt de bezwaarschriften van burgers. De commissieleden geven aan dat beoordeling van de huishoudelijke hulp heel lastig is. Ze missen een objectieve maatstaf voor de nieuwe normtijden.

In Venray ontvangen 848 inwoners hulp bij het huishouden van de gemeente. In 85 procent van de gevallen (725 huishoudens) wordt het werk uitgevoerd door Proteion of de Zorggroep. Dit zijn tevens de twee grootste aanbieders van huishoudelijke hulp.

Alle zorgvragers hebben een keukentafelgesprek gehad. Daarbij is de hulpvraag in kaart gebracht en er is gezocht naar een oplossing. Het uitgangspunt van de gemeente is dat iedere situatie uniek is en dat er per huishouden maatwerk is. De normtijden zijn niet heilig, het zijn slechts richttijden. De gemeente gaat er flexibel mee om, als er goede argumenten zijn om er vanaf te wijken. Bij de oude normtijden – die golden tot 1 januari 2015 – werd gekeken naar het type woning en uit hoeveel personen het huishouden bestond. Bij de nieuwe normtijden telt de grootte van de woning niet meer voor het aantal uren huishoudelijke hulp.

Er wordt voortaan gekeken naar het aantal vertrekken dat daadwerkelijk, of in redelijkheid, in gebruik is. Dit betekent dat alleen het noodzakelijke gebruikte deel van de woning wordt schoongemaakt. Het is tevens voor de bewoner een reden eens kritisch naar zijn woonsituatie te kijken.

De basis (de hoofdwerkzaamheden) van de oude normtijden is overeind gebleven. Dat het aantal uren lager uitvalt komt doordat niet meer alle ruimtes in huis in aanmerking komen voor poetshulp. De zorgaanbieders Proteion en de Zorggroep hebben de gemeente laten weten in te stemmen met de nieuwe methode. Wel vragen zij extra aandacht voor de individuele en soms specifieke hulpvragen. Die kunnen per persoon nogal afwijken van het gemiddelde.

De gemeente Venray is niet de enige gemeente die normtijden toepast. Het gebeurt ook bij de andere vijf gemeenten in de regio (Venlo, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Gennep en Bergen). Net als Venray zijn ook deze gemeenten tevreden over de werkwijze.

De rechtbank heeft onlangs een belangrijke uitspraak gedaan. Een inwoners uit Venlo had bezwaar gemaakt tegen de nieuwe indicatie en is in beroep gegaan. De rechter heeft het beroep afgewezen omdat aan de aanscherping van de normtijden zorgvuldig onderzoek vooraf is gegaan. Tevens is er overleg geweest met de grootste aanbieders van huishoudelijke hulp en heeft de participatieraad – het adviesorgaan van de gemeente – een positief advies uitgebracht.