Verreweg de meeste huisjeseigenaren stemden voor de verhuur van Het Roekenbosch aan het COA.
Verreweg de meeste huisjeseigenaren stemden voor de verhuur van Het Roekenbosch aan het COA. Foto: Henk Willemssen

Huisjeseigenaren willen azc

BLITTERSWIJCK | Met een ruime meerderheid hebben de eigenaren van vakantiehuisjes op Het Roekenbosch ingestemd met de verhuur voor vijf jaar aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). De eigenaren die zelf een huisje bewonen, en ook tegenstemden, waren donderdagavond tijdens de bijzondere ledenvergadering in De Meern in de minderheid. Komende vrijdag is er nog een ledenvergadering om de statuten te wijzigen. Het laatste woord is daarna aan de gemeenteraad van Venray.

Door Henk Willemssen

Er was een schriftelijke stemming met een aantal punten per huisje. Uiteindelijk waren er ruim 1000 stemmen voor, 80 tegen en 30 onthoudingen. Voorzitter Anne Aan de Wiel van de vereniging van eigenaren meldde eerder tijdens de bijeenkomst in Blitterswijck gerust te zijn op een goede afloop. "Omdat de meeste huisjeseigenaren beleggers zijn. Zij willen rendement zien." De verhuur aan het COA valt voor de eigenaren veel gunstiger uit dan verhuur. Het Roekenbosch draait de laatste tijd al minder goed en sommige huisjes hebben zelfs een negatief rendement.

Komende vrijdag is er in het AC Restaurant in De Meern weer een ledenvergadering. Ditmaal om de statuten te wijzigen zodat de komst van 750 asielzoekers ook juridisch is afgedekt. Een vereiste is dat twee derde van de eigenaren aanwezig is en dat vervolgens ook twee derde instemt met de nieuwe statuten. Gezien de uitkomst van donderdag zal ook deze hobbel wel genomen worden. De meeste huisjeseigenaren hebben geen binding met Blitterswijck. Ze wonen door het hele land of zelfs in het buitenland. Ze verhuren hun huisjes het hele jaar door. "Ze hebben heel andere belangen dan de eigenaren die er zelf ook wonen", zegt een bewoonster. "Wij worden heel hard getroffen. Het heeft nogal wat gevolgen voor de waarde van onze huisjes en het woongenot."

De vereniging van eigenaren is in een juridische strijd gewikkeld met de uitbater van het restaurant en met Hogeboom Vakantieparken die de verhuur verzorgde. Hogeboom wil niet reageren. "De directie is niet bereikbaar voor commentaar zo lang de procedure loopt", laat een woordvoerster weten. Fred Hooijmans meldt dat hij het restaurant gewoon voortzet. "Ze hebben geen enkel recht mij eruit te zetten."

Er volgen nog meer schadeclaims. Niet alleen van omwonenden maar ook van recreatiebedrijven in de buurt. Camping 't Karrewiel in Meerlo ligt op een kilometer afstand van Het Roekenbosch. Door de komst van het azc zal de verhuur van chalets afnemen. Ook restaurant en camping Tante Jet aan de Maas vreest minder toeristen.

Donderdag tijdens de ledenvergadering meldde het bestuur niet verantwoordelijk te zullen zijn voor deze mogelijke schadeclaims. Die legden ze neer op het bordje van de gemeente en het COA. SP-raadslid Joep Gielens heeft direct schriftelijke vragen gesteld aan het college. Gielens wijst er tevens op dat er mogelijk meer dan 750 asielzoekers komen. Eigenaren die er zelf wonen kunnen zich alsnog aansluiten en hun huisje ook voor vijf jaar afstaan aan het COA. De dorpsraad van Blitterswijck heeft zich tot nu toe op de vlakte gehouden. Ze gaat eerst een enquĂȘte houden in het dorp voordat een standpunt wordt ingenomen. De CDA-fractie was donderdagavond uitgenodigd door bewoners van Het Roekenbsoch voor een rondleiding over het vakantiepark.

Nu de eigenaren van Het Roekenbosch instemmen met de verhuur aan het azc, zijn alle ogen gericht op de Venrayse gemeenteraad. Die komt binnenkort in een extra vergadering bijeen om een besluit te nemen.

Een ruime meerderheid steunde op 22 september de motie van PvdA, SP en PP2. Alleen Samenwerking en VVD waren tegen. In de motie werd het college opgedragen om in Venray plaats te bieden aan de opvang van asielzoekers. Aantallen of locaties werden niet genoemd.