Afbeelding
Foto: Johan Loonen

'Shop & Eat' op Peel en Maas TV

Venray | Peel en Maas TV zendt met ingang van donderdag 26 november vier weken op rij het kookprogramma 'Shop & Eat' bij pop-up restaurant PLUS Judith en Guido van Dijck uit. Chef-kok Jan Cremers van restaurant hoeve de Boogaard bereidt iedere week in het programma een gezond en gemakkelijk gerecht, gebaseerd op ideeën van klanten van PLUS Judith en Guido van Dijck. In de supermarkt zijn de recepten van de gerechten verkrijgbaar. De laatste uitzending, op 17 december, staat in het teken van het Kerstdiner.

PLUS Judith en Guido van Dijck heeft een aantal klanten gevraagd welke gerechten zij graag zouden willen laten bereiden door een topkok. Hun suggesties worden in het pop-up restaurant live klaargemaakt door chef-kok Jan Cremers, nadat de klanten zelf de benodigde ingrediënten bijeen hebben gezocht in de winkel. Zij mogen het resultaat ter plekke ook proeven. De opnamen hebben inmiddels plaatsgevonden. "We hebben heel veel reacties van onze klanten gekregen", weet Guido van Dijck. "Het was natuurlijk ook opvallend: een restaurant in de supermarkt, waar live werd gekookt. Klanten waren nieuwsgierig naar de gerechten en het eindresultaat. Dat kunnen ze nu vier weken op rij zien bij Peel en Maas TV."

"Uitgangspunt is dat de gerechten door iedereen thuis op die wijze kunnen worden klaargemaakt", vervolgt Guido van Dijck. "Je hoeft dus geen geoefende kok te zijn om ze te bereiden. Als de uitzending op tv is geweest, is het recept van het gerecht in onze supermarkt te verkrijgen en kunnen mensen het thuis zelf uitproberen. En natuurlijk laten wij ook in de supermarkt het programma zien."

Chef-kok Jan Cremers heeft de gerechten bewust gezond bereid. "Ik heb erop gelet dat de maaltijden laagdrempelig zijn qua bereidingswijze en kosten, én dat ze gezond zijn. Vaak kun je door kleine toevoegingen een gerecht dat je al vaker hebt klaargemaakt, een nieuwe, verrassende smaak geven. Als het gerecht daardoor ook nog gezonder wordt, heb je dubbele winst: een smakelijke én gezonde maaltijd. Dat laat ik iedere uitzending zien. Verder geeft Guido bij ieder gerecht een wijntip en een suggestie voor het nagerecht."

PLUS Judith en Guido van Dijck wil met het pop-up restaurant een sterkere verbinding leggen tussen winkelen & gezond eten. Het concept daarvoor is ontwikkeld door Ambaum BrandMakers, dat in New York ervaring opdeed met combinaties van kleine restaurants in supermarkten, waarbij de nadruk ligt op gezonde voeding. De eerste uitzending is donderdag 26 november om 18.30 uur op Peel en Maas TV te zien (herhaling om het uur tot en met zaterdag 28 november 18.30 uur).


Nooit gedacht!

Merselo | Zes medewerkers van Xerox verruilden woensdag 18 november hun dagelijkse werkplek voor de 'meelzolder' van molen Nooit Gedacht in Merselo. Gebukt, geknield of op de trapleer werden de muren van de eerste zolder in de molen geverfd. En dat was niet alles. Ook de molenbelt werd met vereende krachten weer netjes gemaakt. Dat alles kon gebeuren in het kader van het cadeau dat Xerox aan de Venrayse gemeenschap gaf vanwege het feit dat het bedrijf zich 50 jaar geleden in Venray vestigde.

Het is geen sinecure om de binnenwanden van een kolossaal gebouw als een molen mooi wit te houden. Het schilderen ervan met ouderwetse kalk is zwaar en tijdrovend werk. Ruim vijf uur lang werd met zes mensen druk gewerkt. Maar niet alleen de muren werden onderhanden genomen, ook de belt rondom de molen werd gemaaid en van hardnekkig onkruid ontdaan. Eveneens een pittige klus, die ook af en toe moet gebeuren. Het resultaat mag er zijn. De molen is enorm opgeknapt. Dat het ook nog een reuze gezellige dag was voor zowel de Xerox'ers als de Nooit Gedacht'ers, maakte dit cadeau extra waardevol.

De molen van Merselo gaat dus mooi de winter in. Voor wie nog nooit in de molen is geweest, kan elke 2e of 4e zaterdagmiddag van de maand terecht. Of op tweede kerstdag. Dan is de molen geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur en weer versierd in kerstsfeer. Er is chocolademelk, gluhwein en kerstbrood. Leuk om te combineren met een wandeling door de Merselose bossen, waarvoor wandelroutes beschikbaar zijn. Wellicht is 2de kerstdag ook een mooie gelegenheid om de onlangs geplaatste informatieborden op de meelzolder, de steenzolder, de luizolder en de kapzolder te bekijken. De functies van de betreffende zolders worden heel beeldend toegelicht. Overigens past hier ook een professioneel compliment aan Xerox, die deze opdracht vakkundig en in prettig overleg met de molenaars uitvoerde.

Er zijn allerlei kleine originele cadeautjes te koop, van houten kinderpuzzels tot het prachtige boek 'Leven van de wind' over de geschiedenis van de Merselose molen. Natuurlijk wordt er volop meel verkocht om brood te bakken. Daarover meer op de website www.molenmerselo.nl.


Prins Willem I in Maashees

MAASHEES | Willem Rongen is bij De Bliekers in Maashees uitgeroepen tot prins Willem I. Hij wordt terzijde gestaan door adjudant Bas Franssen. Willem Rongen is de 56ste prins van de carnavalsvereniging. Zijn leus luidt: 'Als urste prins uut de straot, vier ik carnaval mit miene beste kameraod'