Afstudeerprijs Venraynaar

Eindhoven | Koen Schakenraad, geboren en getogen in Venray, ontvangt op 30 november de Lorentz Afstudeerprijs voor theoretische natuurkunde van 3000 euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem.

Koen Schakenraad bezocht in Venray het Raayland College en viel daar ook al op met zijn natuurkundetalent. Zo nam hij toen deel aan de internationale Natuurkunde Olympiade in Vietnam. Hij wint deze prijs voor het ontwikkelen van een model dat natuurkundigen zicht biedt op de mechanische werking van DNA-moleculen. De Venraynaar ontwikkelde als afstudeeronderzoek voor zijn master in de biofysica een theoretisch model om dit onderzoek verder te helpen.

Op dit moment doet hij promotieonderzoek bij de Universiteit Leiden, waar hij betrokken is bij onderzoek naar de mechanische krachten op celniveau.

Ook hier is zijn bijdrage het ontwikkelen van slimme rekenmodellen voor onderzoekers in het laboratorium. Hij vindt het 'heel gaaf' dat hij de Lorentzprijs voor theoretische natuurkunde heeft gewonnen. "Het is een bevestiging dat het echt goed is wat ik heb gedaan. Ik ben heel blij met deze prijs."