Lucas van der Meijden won een gouden medaille
Lucas van der Meijden won een gouden medaille Foto: Henk Lammen

'Ik wil een kus, Rudi'

Venray | Sportinstituut Verhagen in Venray kan terugkijken op een geslaagd toernooi voor G-judoka's. In sporthal De Wetteling stond zaterdag voor de zevende keer het internationale G-judotoernooi Shenshu op het programma. De organisatie was ook nu weer in handen van Rudi Verhagen van Sportinstituut Verhagen. Er stonden maar liefst 285 judoka's uit dertien landen op de tatami van de Venrayse sporthal.

Door Henk Lammen

Als rond de klok van half twee burgemeester Hans Gilissen met zijn ambtsketting de sporthal binnenkomt, wordt Rudi Verhagen overmand door emoties. De tranen biggelen over zijn wangen. Ook zijn 13-jarige dochter Joelle houdt het niet meer en schiet vol. Zijn 9-jarige zoontje Jordi glundert als Gilissen de microfoon pakt. Dit soort klusjes is goed uitbesteed aan de Venrayse burgervader. Na een lofzang van enkele minuten over de 'kleine grote judoman' komt het hoge woord eruit. Gilissen benoemt, uit naam van de koning, Verhagen tot de ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Spontaan wordt het 'lang zal ie leven' gezongen en een lang lint van familie, vrienden, bekenden en judoka's staat klaar om hem te feliciteren. 'Rudi, ik heb een ippon voor jou gemaakt', roept zijn pupil Priscilla de Roock trots naar haar trainer. 'Ik wil een kus, Rudi', vervolgt ze ietwat ongeduldig. Verhagen draait zich om en geeft Priscilla een dikke zoen. Na ruim een kwartier oponthoud gaat iedereen weer over tot de orde van de dag: judoën op een van de zes matten.

Organisator Rudi Verhagen glunderde aan het einde van de dag. Trots op zijn koninklijke onderscheiding, maar nog meer op het team dat een vlekkeloos verloop van het zevende Shenshu-toernooi mogelijk heeft gemaakt. "Het was me het weekend wel", puft de judoman pur sang. "De onderscheiding was natuurlijk een enorm grote verrassing. Een hele eer! Om eerlijk te zijn heb ik weinig meegemaakt van het toernooi. Gelukkig heb ik een team om me heen dat alles heeft opgevangen en er voor gezorgd heeft dat de dag goed is verlopen. Een geweldig topteam, niet in de laatste plaats de judoka's. Dat zijn mijn toppers die me gemaakt hebben."

De G-judoka's van de organiserende vereniging Sportinstituut Verhagen presteerden uitstekend tijdens het G-judotoernooi. Op het Open NK waren er eerste plaatsen voor Jasper Holtackers en Etiënne Wolters, terwijl Patrick van den Beuken, Priscilla de Roock en Bent van der Markt een bronzen medaille in de wacht sleepten. Michael van der Male werd in zijn klasse zevende.

Tijdens de zevende editie van het Shenshu-toernooi wonnen maar liefst negen judoka's een gouden medaille: Jamey Baars, Jasper Holtackers, Sjoerd Jansen, Marieke Lenssen, Daan Linders, Bent van der Markt, Lucas van der Meijden, Ifeanyi Ouguejifor en Melvin Surig. Zilver was er voor Siebe van den Einden, Martijn van Haperen, Jurgen van der Heijden, Sjanneke Hoeks, Freek Keijsers, Djairo Lesire, Daan Rongen, Priscilla de Roock, Youri Schreibers, Ben Sijmons, Rik Sijmons, Emmy van Tiel en Etiënne Wolters. Derde werden Davy van Bommel, Cheyenna Ferket, Jesse Jenniskens, Dimmie Mentrop en Ike Reijnders.