Willem Ruis, de show van zijn leven.
Willem Ruis, de show van zijn leven. Foto: Roy Beusker

Reggae, toneel en Willem Ruis

Onder de naam Bob Marley's Reggae Night is de groep Rootsriders, bekend van de Tribute2BobMarley-shows, al jaren met succes in het theater.

Op donderdag 26 november om 20.00 uur doen deze rasartiesten de schouwburg in Venray aan. Ooit opgericht om de 25e sterfdag van de koning van de reggae te herdenken, treedt deze uit de hand gelopen gelegenheidsformatie nog altijd met veel succes op in binnen- en buitenland.

Bekende vocalisten als soulzangeressen Giovanca en Shirma Rouse en Mitchell Brunings maakten jarenlang deel uit van de groep die nog altijd volle zalen trekt met hun bevlogen eerbetoon aan de beroemdste zoon van Jamaica.

Ook na bijna tien jaar toeren is de spelvreugde nog altijd het belangrijkste ingrediënt van de show. Voor de nieuwe theatertour kiest de band voor een intiemere, akoestische opzet, om de kracht van Marley's songteksten nog beter te kunnen benadrukken.

Toneelamateurgezelschap Crescendo uit Ysselsteyn brengt op zondag 29 november om 20.00 uur de voorstelling Extra hulp op de eerste Hulp. Het stuk handelt over een verstrooide professor die binnenkort gaat stoppen met zijn werk. Hij ziet een schoonmaker aan voor zijn opvolger die nog ingewerkt moet worden.

Schoonmaker Joop ziet dat wel zitten en vindt het een uitgelezen kans maar waar is dan de échte opvolger van de dokter? En wat voor patiënten komen er allemaal langs en worden overgeleverd aan de capriolen van Joop? We komen Nella tegen in de wachtkamer, met alle kwaaltjes die er maar bestaan.

Ook maken de toeschouwers in de schouwburg kennis met Rebecca. Wat is haar werkelijke reden om de Eerste Hulp te bezoeken? En dan is er nog de mysterieuze Roel. Gelukkig zijn er de kordate verpleegsters Joke en Annie maar of zij de boel nog kunnen redden?

De musical Willem Ruis; de show van zijn Leven is op vrijdag 27 december te zien in de schouwburg. Willem Ruis was de meest vernieuwende, energieke en brutale showmaster die Nederland ooit heeft gekend. Hij was een Nederlands televisiepresentator. Hij presenteerde onder meer de Willem Ruis Show bij de KRO en de Willem Ruis Lottoshow, 5 tegen 5 en De Sterrenshow bij de VARA. Op 16 april 1986 werd de laatste Sterrenshow uitgezonden. Ruis' gezondheid liet te wensen over. De laatste jaren waren zwaar geweest vanwege zijn scheiding, het overlijden van zijn moeder en de problemen in het tweede seizoen van de Sterrenshow. Ruis rookte veel, sliep weinig en leefde ongezond.

Als een kleurrijke wervelstorm veroverde hij het stijve Hilversum van de jaren zeventig, en niets of niemand zou hem afremmen op zijn weg naar de top. Maar zoals zo vaak hielden achter de façade demonen huis. Willem Ruis was een man die de harten van miljoenen kijkers stal, maar zijn eigen hart verwaarloosde.

Willem Ruis; de show van zijn Leven is een achtbaanrit door het leven van een van de grootste sterren die ons land ooit rijk is geweest. Een muzikaal spektakel over zijn opkomst en onvermijdelijke ondergang. Een portret, een ode, maar vooral een meeslepend verhaal over ambitie, liefde en gemis. Aanvang 20.00 uur.

Voor meer informatie over het complete theaterprogramma van Schouwburg Venray, of voor het reserveren van tickets, kijk op www.schouwburgvenray.nl.