Vader Rob (rechts) en zoon Ferry Greevink timmeren met Tong-il aan de weg.
Vader Rob (rechts) en zoon Ferry Greevink timmeren met Tong-il aan de weg. Foto: Rikus ten Brücke

"We trainden keihard"

Venray | Veertig jaar geleden werd taekwondovereniging Tong-il in Venray opgericht. Op zaterdag 28 november staat de vereniging stil bij dit heuglijke feit. Vanaf 18.30 uur is er in gemeenschapshuis D'n Oesterham in Oostrum een receptie. Aansluitend is er voor alle leden en genodigden een feestavond. "Op de receptie is iedereen van harte welkom", aldus bestuurslid Ferry Greevink. "We hopen dat ook mensen van collegasportverenigingen komen."

Door Henk Lammen

De naam Greevink is onlosmakelijk verbonden met Tong-il. Rob Greevink (60) was veertig jaar geleden een van de leden van het eerste uur. Hij trad vrijwel meteen toe tot het bestuur en nam al vrij snel de voorzittershamer over. Onder zijn leiding groeide de vereniging uit tot een bolwerk in de Nederlandse taekwondosport. Zoon Ferry (34) was de belangrijkste exponent van de succesvolle wedstrijdgroep. Tien keer goud op een NK en een Europese en wereldtitel staan op zijn conduitestaat. Hij is daarmee veruit de succesvolste taekwondo van Tong-il. Hij is er niet de persoon naar om zichzelf teveel te profileren.

"We hadden destijds een enorm goede lichting. Onder leiding van mijn vader trainden we keihard. Het heeft hem bloed, zweet en tranen gekost om de vereniging te brengen waar we nu nog steeds staan. In de kerstvakantie trainden we gewoon twee keer per dag. Dat was normaal, want begin januari stond meestal het NK op het programma. Samen zorgden we ervoor dat we elkaar naar een hoog niveau stuwden. De sfeer was perfect, we trokken ons aan elkaar op. Er heerste echt een mentaliteit om te presteren. Niet in het minst door mijn vader. Hij was zo gedreven."

Naast Ferry Greevink kende Tong-il nog tal van top taekwondoka's. Europees kampioene Ilona van Deutekom, Charmie Sobers, deelnemer aan het Olympisch kwalificatietoernooi, Yassir Idrissi, brons op het WK junioren, en Martijn Merken, vierde op het WK voor militairen. Greevink dreunt zo een rijtje namen op van leden die in het verleden successen behaalden op nationale en internationale toernooien. Na die succesvolle jaren kreeg ook Tong-il het moeilijker. "In onze topjaren, halverwege de jaren 90, hadden we 120, 130 leden. Daarna is het ledenaantal afgenomen tot zo'n 70. Gelukkig zitten we als vereniging nu weer in de lift", zegt Greevink.

Net als andere sportverenigingen bood Tong-il jaren geleden kinderen vanaf vijf jaar de gelegenheid om de sport te bedrijven. Een goede zet, zo zou blijken. "De minimumleeftijd was eerst zeven jaar. We merkten echter dat veel kinderen op die leeftijd al voor een andere sport hadden gekozen. Vandaar dat ook wij ervoor gekozen hebben om de leeftijd te verlagen. We groeien nu weer langzaam richting de 100 leden. Een behoorlijk aantal omdat taekwondo in Nederland een relatief kleine sport is met tussen de 7000 en 8000 beoefenaars. Het zal voor ons als vereniging dan ook heel moeilijk worden om aan te knopen aan de successen van weleer."

Eerder dit jaar trok Rob Greevink zich terug als voorzitter van Tong-il. Hij droeg het stokje over aan Charles Huijbers die samen met vier bestuursleden de kar trekt; Heidy Litjens, Willy Bus, Ria Greevink (de vrouw van Rob) en Ferry Greevink. Wekelijks worden in de sportzaal in Oostrum taekwondolessen verzorgd voor kinderen van vijf jaar, maar ook voor ouderen vanaf zestig jaar. Dar varieert van stijltrainingen en zelfverdedigings- en sparringstrainingen tot specifieke selectietrainingen voor een fanatieke groep wedstrijdsporters. "Met dank aan al die vrijwilligers die zich inzetten om de vereniging draaiende te houden. En de trouwe, vaste leden van wie sommigen al meer dan dertig jaar lid zijn. Die saamhorigheid komt het beste tot uiting wanneer we een familiedag houden. Leden nemen dan broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes mee. Dat is altijd een groot feest."