Cruciaal duel Venray tegen Sporting Heerlen

VENRAY | Venray wacht zondag een uiterst belangrijke ontmoeting in de onderste regionen van de eerste klasse D. Op bezoek bij nieuwkomer Sporting Heerlen moeten de rood-witten de volle buit binnenhalen om onderin weg te komen. Trainer Stef Sijbers kondigde maatregelen aan na het 3-5 verlies tegen Minor. Venray zal in Heerlen met een versterkte defensie aantreden.

"We moeten achterin meer zekerheid inbouwen", verklaarde Sijbers. "Sporting Heerlen is een directe concurrent. Deze wedstrijd mogen we absoluut niet verliezen." Een tegenvaller is dat Rik Linders, na zijn vijfde gele kaart, zondag is geschorst. Zijn plek op het middenveld wordt ingenomen door Joy Koenen die juist terugkeert van een wedstrijd schorsing.

Sporting Heerlen promoveerde afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de eerste klasse. Het is een vrij jonge fusieclub die op 1 juli 2012 werd opgericht door de samenvoeging van SV Heerlen en Heerlen Sport. SSS'18 zit in hetzelfde schuitje als Venray. De Overloners zijn na een veelbelovende start weggezakt naar de bedreigde zone. Trainer Ales Jurcik kan in de laatste duels van 2015 geen beroep doen op Koen Voesten en Bas Joosten die in het buitenland verblijven. Vooral in aanvallend opzicht zijn de geel-zwarten daardoor verzwakt. Zondag komt de sterke nummer twee Minor in Overloon op bezoek. De tegenstander uit Nuth heeft dankzij een grote sponsor veel goede voetballers kunnen aantrekken. Alleen met een hecht collectief liggen er kansen voor SSS'18.

Volharding voert, ondanks twee gelijke spelen op rij, nog steeds de ranglijst aan in de tweede klasse H. Maar de verschillen zijn uiterst klein. Komend weekeinde spelen de Vierlingsbekers thuis tegen de nummer vijf Prinses Irene. De ploeg uit Nistelrode heeft slechts vier punten minder dan Volharding. Bij de rood-witten keert Pepijn van Geenen terug. Hij heeft zijn wedstrijd schorsing uitgezeten in het bekerduel met JVC Cuijk.

Ysselsteyn lijkt bovenin een woordje mee te kunnen spreken in de vierde klasse F. Na het moeizame afgelopen seizoen staan de Peelbewoners nu in stevig in de subtop. Op sportpark De VIies is zondag het onbekende Keldonk te gast. De Brabanders werd vorig seizoen overtuigend kampioen in de vijfde klasse. Keldonk bezet nu de tiende plaats met vijf punten minder dan Ysselsteyn. Nieuwkomer Leunen gaat in Bavel op bezoek bij de nummer vier Bavos. De oranje-witten staan nog net boven de twee rechtstreekse degradatieplaatsen. Vooraf was het al bekend dat Leunen geen makkelijk jaar zou krijgen in deze Brabantse klasse.

Merselo en Oostrum kampen in de vierde klasse G beide met veel blessures. Oostrum is daardoor, na een goede start, teruggevallen naar de middenmoot. Zondag treden de rood-witten thuis aan tegen de nummer drie HBV uit Beers. Dit is weer een pittige tegenstander voor de Oostrumse ploeg. Rob Verlinden zat in het bekerduel met SJVV een schorsing uit. Hij is zondag weer van de partij.

Merselo heeft na tien duels met nul punten de rode lantaarn stevig in handen. De geel-zwarten moeten de laatste drie duels tot aan de winterpauze zien te overbruggen. Begin volgend jaar zullen een aantal langdurig geblesseerden weer speelklaar zijn. De Merselose ploeg gaat in Ottersum op bezoek bij middenmoter Achates.

In de vijfde klasse F staat de derby BVV'27 tegen SV United op het programma. Het is voor het eerst dat beide buren elkaar in competitieverband treffen. Door de opheffing van de zesde klasse promoveerde BVV'27. In het bekertoernooi wonnen de Blitterswijckers de laatste jaren twee keer van de grote buurman uit Meerlo/Wanssum. Op 23 augustus 2014 zegevierde BVV'27 met 1-0. En een jaar eerder met 3-1.

De tweelingbroers Jens en Sil Arts maakten afgelopen zomer de overstap van SV United naar het geel-zwarte kamp. De twee clubs werken samen met de jeugdafdeling. United-trainer Bjorn Poels is lid van BVV'27 waar hij in een vriendenelftal voetbalt.

De eerste overwinning voor SVOC'01 smaakt naar meer. Thuis tegen RKDSO uit Lomm liggen er zeker weer winstkansen voor de tricolores. Dat geldt niet voor Sporting ST dat thuis aantreedt tegen de sterke koploper DEV-Arcen. Holthees gaat in de vijfde klasse G op bezoek bij laagvlieger St. Hubert.