De nieuwe ramen in het gemeentehuis.
De nieuwe ramen in het gemeentehuis.

Historische ramen terug

Venray | "Ik vraag u thans om een daverend applaus voor de vrijwilligers van Stichting Kruisen en Kapellen." Met deze woorden besloot wethouder Ike Busser zijn toespraak bij de presentatie van vier schitterende glas-in-loodramen in het Venrayse gemeentehuis. De cultuurwethouder stak zijn grote waardering en bewondering voor het werk van de vrijwilligers niet onder stoelen of banken.

Met veel kunde, creativiteit en overgave waren ze er in geslaagd twee ramen van glazenierster Lily van Groenendael-Wielders en twee van Mies van Oppenraaij te restaureren. Ruim 600 uur gaven ze hun ziel en zaligheid om een knap staaltje vakmanschap, dat zich kan meten met professionele restaurateurs, af te leveren.

Het Venrayse gemeentehuis is weer enkele elementen rijker die herinneren aan de oorsprong van het gebouw. Op vrijdag 20 november werden de vier glas-in-loodramen gepresenteerd. Pie Noten vertelde in zijn inleiding dat de ramen zich oorspronkelijk bevonden in het koor van de kapel van het voormalige klooster Jerusalem, dat later werd omgebouwd tot gemeentehuis. De visie van de toenmalige binnenhuisarchitect H. van der Klucht was dat alle gebrandschilderde ramen en de kruisweg in de kapel niet pasten in het gemeentehuis. Na veel protest uit de burgerij en de politiek werden de zes ramen van Mies van Oppenraaij die in het schip van de kapel zaten, geplaatst in de raadszaal achter de tafel van burgemeester en wethouders. Voor de vier ramen die in het koor zaten, was geen plaats meer en deze werden opgeborgen in de kelders van het gemeentehuis.

In de jaren negentig van de vorige eeuw vroeg Mies van Oppenraaij om haar twee ramen te mogen lenen voor een tentoonstelling in het Museum voor Religieuze Kunst te Uden. De ramen waren toen echter onvindbaar en het gemeentebestuur bood in alle nederigheid per brief de welgemeende verontschuldigingen aan. Het zoekraken was een regelrechte blamage, of was er te weinig moeite gedaan om de ramen terug te vinden?

In 2013 vond een grootscheepse verbouwing van het gemeentehuis plaats en daarbij werden de zes ramen die als decor hadden gediend in de raadszaal, gerestaureerd en vervolgens teruggeplaatst in de originele vensters. De vier ramen van Lily van Groenendael-Wielders en Mies van Oppenraaij die in het koor zaten, kwamen echter niet boven water. Dat vond Pie Noten, die samen met Jan Derikx al enkele jaren bezig is om alle gebrandschilderde ramen in onze gemeente te inventariseren en te fotograferen, wel erg vreemd. Hij plaatste een oproep in het personeelsblad van de gemeente en daarop meldde zich een ambtenaar van de facilitaire dienst. Hij had de ramen die in de kelder van het gemeentehuis lagen, al zeker vier keer verplaatst. Grote euforie bij Pie Noten en samen met enkele anderen werden de politici in beweging gezet om de vier ramen een waardige plek in het gemeentehuis te geven. Met financiële hulp van de gemeente werden de ramen door de vrijwilligers van Stichting Kruisen en Kapellen Venray gerestaureerd en stichtingsvoorzitter Koos Swinkels was dan ook apetrots op zijn mannen. In de publieksruimte, waar de ramen een prominente plek hebben gekregen, vertelde hij over het leven van de beide kunstenaressen en over de betekenis van de afbeeldingen op de ramen.

Twee ronde ramen van Lily van Groenendael-Wielders beelden een deel van het leven uit van de H. Angela, stichteres van de Ursulinen en van de H. Ursula, naamgeefster van de zusters Ursulinen. De twee ramen van Mies van Oppenraaij laten de bruiloft van Kanaän en de wonderbare broodvermenigvuldiging zien.

Deze twee ramen hangen in de opgang naar de raadszaal en zijn evenals de ronde ramen door middel van led verlichting prachtig aangelicht. Frappant detail, beide kunstenaressen genoten hun middelbare schoolopleiding op het internaat Jerusalem te Venray en beiden kregen tekenles van mère Ancilla, een tante van Mies van Oppenraaij. En nu is hun beider glazenierskunst voortaan te bewonderen in het Venrayse gemeentehuis.