Gaby Kleuver vertegenwoordigt Nederland op het EK en WK.
Gaby Kleuver vertegenwoordigt Nederland op het EK en WK. Foto: Lotte Kamphuis

'Bomen fitnesscentrum'

Oirlo | Wat voor kinderen een spannende hobby is, is voor volwassenen een serieus kampioenschap: boomklimmen. Ieder jaar zijn nationale titels te verdienen, maar er is ook een heus EK en WK. Nederland wordt volgend jaar bij de vrouwen vertegenwoordigd door Gaby Kleuver (36) uit Oirlo. Trainen doet ze vele uren per dag. De geboren Amsterdamse combineert de sport namelijk met haar werk als boomverzorger bij het eigen bedrijf dat ze met haar partner runt.

Door Susan Gijsberts

De koffers staan nog in de gang. Gaby Kleuver is na vele jaren Venray verhuisd naar Oirlo. Bovendien heeft ze het druk met haar werk bij Ayla Boomverzorging. Veel tijd om lang stil te staan bij het EK en WK van 2016 heeft ze niet. "Ik was eerlijk gezegd al weer een beetje vergeten dat ik Nederlands kampioen bent", lacht ze. "Het was mijn vierde titel, maar wel pas de tweede in een finale met alleen vrouwen. De voorbije jaren waren er te weinig vrouwelijke deelneemsters voor een eigen finale, de afgelopen twee jaar waren er wel genoeg. Dat geeft die titels toch wat extra's. Ik geef eerlijk gezegd zelf weinig ruchtbaarheid aan mijn kampioenschap. Boomklimmen is een kleine wereld. Veel publiciteit krijgen we niet voor ons vak. Ons huis was niet versierd toen ik terugkwam met de Nederlandse titel…"

Ieder jaar wordt aan de hand van een wedstrijd bepaald wie de beste boomklimmer en -klimster van de lage landen is. "Er zijn vijf onderdelen waarop we punten moeten scoren. Bijvoorbeeld een snelheidswedstrijd, waarbij we zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen om vervolgens een bel te laten rinkelen. Een ander onderdeel is de 'rescueclimb'. Bij dat onderdeel moeten we een gewond mens uit de boom redden en hem of haar behandelen, desnoods al in de boom. We moeten vanaf de grond constateren wat er aan de hand is, hoe de conditie van de boom is én de situatie van het slachtoffer inschatten."

De deelnemers die in de voorronden de beste score halen, gaan door naar de finale om te strijden om de Nederlandse titel. De deelnemers zijn allemaal professionele boomverzorgers, vroeger beter bekend als boomchirurgen. Dat geldt ook voor Gaby Kleuver. "Heerlijk, klimmen en dan lekker werken tussen de takken. Als ik boven in de boom ben, pak ik altijd even een moment voor mezelf. Genieten van het uitzicht, van de rust. Als klein meisje klom ik al graag in bomen." Boomklimmen is voor Gaby Kleuver nu zowel functioneel als een hobby. "Ik klim in bomen om te snoeien, om bomen af te breken, stormschades te bekijken en het gevaar weg te nemen, (veiligheids)controles en nadere onderzoeken uitvoeren, het geven van advies, groeiplaatsverbetering, planten en verplanten van bomen. Ons specialisme ligt bij het snoeien en verwijderen van bomen met behulp van klimtechniek. We zijn gecertificeerd European Tree Worker en boomveiligheidscontroleur. Wij geven ook trainingen, zoals een speciaal voor boomverzorgers ontwikkelde BHV training." Bang hoog in de bomen is ze niet. "Angst is een slechte raadgever. Maar geen angst hebben, ook. Dan maak je fouten. Ik heb wel eens kriebels als ik aan het werk ben. Die zorgen ervoor dat ik alert en gefocust ben. Dat heb je nodig om veilig het werk van boomverzorger te kunnen uitvoeren, onder alle weersomstandigheden."

Haar werk is ook haar training. "Ik zit iedere dag vele uren in de bomen. Dat is mijn fitnesscentrum, daardoor blijf ik fit en in vorm voor de wedstrijden."