Zonnestraole van geluk, een prachtige opening van het jubileumjaar.
Zonnestraole van geluk, een prachtige opening van het jubileumjaar. Foto: Jack Poels

Zònnestraole schitteren

Venray | Neem zeven keer elf jaar vastelaovesliedjes, een liefdesverhaal tussen een Venrods megje en een Amsterdamse bouwvakker, laat daar vervolgens het team van Klatergold op los en je krijgt een schitterende musical. Afgelopen weekend werden de jubileumactiviteiten van De Piëlhaas gestart met Zònnestraole van Geluk. Een meer dan geslaagde opening.

Venray kent circa 300 vastelaovesliedjes. Bijna allemaal zijn ze een bron van inspiratie geweest voor de musical Zònnestraole van Geluk. De musical was met name voor de toeschouwers een steeds weer terugkerende herkenning. Van Haze stekt tot As de laeste zonnestraole, van Mien Marie tot Zoemar 'n welske. Dat laatste nummer, gezongen in plat Amsterdams, zou zomaar een hele grote smartlaphit kunnen worden. De nummers die in de musical waren opgenomen, werden bovendien soms vertolkt met verrassende arrangementen, of subtiel in de teksten verwerkt.

Maar ook de acteerprestatie mocht er zijn. Van piepjong tot stokoud, allen gingen volledig op in hun rol, Plaats van handeling was het café Vermeulen in Venray, tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Anne en Joost als verliefd stel, moeder Mien die het niet zo heeft op die Amsterdamse Kieëskop en vader Sjang die als een hedendaagse mediator de boel bij elkaar probeert te houden. Samen met de vaste cafégasten kreeg het publiek een komisch, maar ook hartverwarmend verhaal voorgeschoteld waar nog lang over werd nagepraat.