De Holthese middenvelder Stef Janssen schermt de bal af voor een aanstormende tegenstander van VIOS. Foto: Lotte Kamphuis

Holthees vloert koploper VIOS

Holthees-VIOS'38 2-0 (0-0).

Doelpunten: 55. Dennis Jenniskens (eigen doel) 1-0; 58. Kay Wijenberg 2-0. Scheidsrechter: Diebels (Venray). Toeschouwers: 100. Gele kaart: Niels Ingenpas (Holthees).

Holthees: Van den Heuvel; Loenen, Philipsen (84. Van Meurs), Jansen en Coppus; Kay Wijenberg, Stef Janssen, Stiphout en Ingenpas (67. Ken Wijenberg); Baltussen (27. Boy Janssen) en Arts.

Door Henk Willemssen

HOLTHEES | Door de eclatante 2-0 winst op lijstaanvoerder VIOS'38 is Holthees weer helemaal terug in de titelrace van de vijfde klasse G. De blauw-witten, die vorig jaar nog in de zesde klasse uitkwamen, deden na het 4-0 verlies tegen Odiliapeel een stap terug. "Daarom moesten we vandaag ook winnen van VIOS. Anders was de achterstand erg groot geworden", zei trainer Hans Winkelhag.

De ontmoeting met de koploper uit Beugen werd een week eerder nog afgelast vanwege de slechte toestand van het hoofdveld op sportpark De Halt. Ook nu was het terrein niet best bespeelbaar. Vooral in de hoek bij de bosrand hadden de spelers alle moeite op de been te blijven. Bij Holthees waren de geblesseerden Roy Evers en Ruud Janssen niet inzetbaar. Terwijl Willem Rongen, die afgelopen weekeinde prins werd van Maashees, dit seizoen wellicht niet meer in actie komt.

In de eerste helft hadden de bezoekers het beste van het spel. De spelers van VIOS lieten de bal wat makkelijker rondgaan. Na een kwartier moest doelman Peter van den Heuvel, die een foutloze wedstrijd keepte, twee keer in actie komen bij een gevaarlijke uitbraak. Het tempo lag niet al te hoog. Holthees nam vanaf de aftrap een afwachtende houding aan. "We zijn inderdaad wat voorzichtig begonnen. Het is toch de koploper die op bezoek komt", verklaarde Winkelhag.

Pal voor de pauze waren de Beugenaren het dichtst bij een voorsprong. Goalie Van den Heuvel moest gestrekt naar de hoek en met behulp van de paal haalden de Holthesers ongeschonden het rustsignaal.

"Tijdens de rust heb ik aangegeven dat we hier kunnen winnen", zei Hans Winkelhag. "VIOS was misschien wel wat sterker, maar ze kregen niet veel kansen." Een tegenvaller voor de thuisploeg was dat aanvaller Rik Baltussen binnen een halfuur met een liesblessure naar de kant moest. Zijn invaller Boy Janssen stond aan de basis van de openingsgoal. In de 55e minuut werd hij aan de linkerkant bij de zijlijn gevloerd. Robin Arts nam de vrije trap, op zo'n dertig meter van het doel. De opgekomen Roy Jansen – die met captain Ron Philipsen een sterk centraal duo vormde – zorgde voor onrust in het doelgebied. De ingeschoten bal van Arts verdween via VIOS-verdediger Dennis Jenniskens pardoes in het doel: 1-0.

Dat was een mooie opsteker voor Holthees. Drie minuten later gaf Stef Janssen een diepe bal op rechts aan Kay Wijenberg. Met een schitterende boogbal verschalkte Wijenberg de uitgelopen doelman Luc Creemers: 2-0. Die tweede dreun binnen korte tijd kwam VIOS niet meer te boven. De Beugenaren probeerden het nog wel met ruim een halfuur op de klok. Maar de vastberaden Holthese ploeg liet overtuigend zien de winst niet meer uit handen te geven. De blauw-witten streden voor iedere meter. "Verdedigend stond het vandaag erg goed", zag Winkelhag tot zijn tevredenheid. De tijd tikte weg in het voordeel van Holthees.

Soms laaide de strijd even fel op. Dit kostte Niels Ingenpas de enige gele kaart die de goed leidende arbiter Diebels uit Venray uitdeelde. Tien minuten voor tijd stuurden de bezoekers aanvoerder Kai Boumans (ex-Volharding) naar het front. Het mocht niet meer baten. Het gedreven Holthees loodste de 2-0 probleemloos over de streep. "We hebben een goed elftal", zei Winkelhag. "Als we niet te veel last krijgen van blessures, dan gaan we bij de bovenste drie, vier eindigen. Ja, en daar hoort ook de eerste plaats bij."