'Reacties zijn heftig'

BLITTERSWIJCK | Het oproer in Blitterswijck heeft flink de kop opgestoken nadat de gemeente vorige week woensdag bekendmaakte een akkoord te hebben bereikt over de vijfjarige opvang van 750 vluchtelingen op vakantiepark Het Roekenbosch. Inwoners van het dorp en vaste parkbewoners kwamen in opstand. Met flyers, pamfletten, spandoeken en een petitie lieten ze duidelijk weten 750 asielzoekers niet te accepteren.

Door Henk Willemssen

Het laatste woord is aan de gemeenteraad. Die bracht in de raadsvergadering van 22 september de zaak aan het rollen. De motie van PvdA, SP en PP2 werd met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen Samenwerking en VVD stemden tegen. In de motie werd het college opgedragen zich te melden bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om in Venray plaats te bieden voor de opvang van asielzoekers. Aantallen of locaties werden niet genoemd.

Vorige week kwam het in een stroomversnelling nadat het COA en het bestuur van de vereniging van eigenaren bij de gemeente op de stoep stonden.

PP2 is een fervent voorstander van een asielzoekerscentrum in Venray. Dat liet PP2-fractieleider Carla Brugman direct na de bekendmaking van het nieuws ook weten. Ze zei te verwachten dat de gemeenteraad het plan ruimschoots zou gaan steunen.

Enkele dagen later hangt de vlag er iets anders bij. Als inwoonster van Blitterswijck zit Brugman midden in het 'rampgebied'. Ze hoort en ziet dagelijks de protesten tegen de opvang van 750 asielzoekers. "Zo veel weerstand had ik niet verwacht. Het is best heftig", zegt Carla Brugman. "Dit heeft me wel aan het denken gezet. Ik moet het nog met mijn fractie bespreken. Ik hoor in het dorp ook andere geluiden, maar dat zijn er maar weinig. De mensen verzetten zich vooral tegen het aantal, niet tegen het asielzoekerscentrum."

Dat vindt Henk Bisschops (PvdA) ook het 'positieve' aan het verhaal. "Want ik heb nog niemand horen zeggen dat ze tegen een azc zijn. Ze zijn alleen tegen de hoeveelheid." De PvdA is de initiatiefnemer van de motie.

"Het is een lastige kwestie", vindt Bisschops, die vrijdag bij de bewonersavond in Blitterswijck was. "We moeten heel goed naar de mensen luisteren. De PvdA blijft voorstander van een opvang. Maar het zou ons heel wat waard zijn als het aantal omlaag kan. Ik hoop toch dat het COA en de vereniging van eigenaren willen meebewegen"