'Landbouwverkeer mag niet meer door Wanssum'

WANSSUM | De dorpsraad van Wanssum kan en wil zich er niet bij neerleggen. Dat het landbouwverkeer straks gewoon door de dorpskern blijft rijden omdat het niet over de nieuwe rondweg mag. De dorpsraad vindt dit onbegrijpelijk. Omdat de rondweg er juist komt om het centrum van Wanssum (Venrayseweg/Brugstraat) verkeersluw te maken. Maar wellicht steekt de provincie de helpende hand toe. "Toch wil ik geen valse hoop scheppen", zei gedeputeerde Patrick van der Broeck vorige week woensdag in de dorpsraadvergadering.

Door Henk Willemssen

Voor het projectbureau Ooijen-Wanssum is het een uitgemaakte zaak. "Het landbouwverkeer moet straks door het dorp", stelde projectleider Keesjan van den Herik. "Dit gaan we niet meer veranderen. Ondanks de pogingen van de dorpsraad om het over de rondweg te laten gaan." De projectleider meldde dat er parallelwegen voor worden aangelegd. Een inwoner van Wanssum merkte op dat het desondanks levensgevaarlijk wordt. "Want het fietsverkeer verdraagt zich niet met het nieuwe landbouwverkeer. Dat wordt alsmaar groter en zwaarder en gaat steeds harder rijden. Tot wel vijftig kilometer per uur. Landbouwmachines zijn niet meer te vergelijken met vroeger."

Het probleem is dat de rondweg een provinciale weg is. De provincie Limburg heeft als beleid dat er geen landbouwverkeer over de provinciale wegen mag. Vooral om de doorstroming op deze doorgaande wegen niet te belemmeren. Dat lichtte Patrick van der Broeck ook toe. Toch had hij begrip voor het onbegrip in Wanssum. "Het lijkt inderdaad raar. Want die rondweg komt er juist om de verkeersdrukte om het dorp heen te leiden. Maar volgens de verkeerskundigen is het veiliger als het landbouwverkeer van de provinciale weg afgaat. Alhoewel dat tegen ons gevoel indruist."

Toch lijkt er een opening te komen bij de provincie. Van der Broeck meldde dat zijn collega-gedeputeerde Eric Geurts werkt aan een nieuwe beleidsnota over provinciale wegen. "We gaan het nog eens allemaal goed tegen het licht houden. Dat het landbouwverkeer over de rondweg kan, is nog niet van de baan", zegde hij toe. Dorpsraadvoorzitter Jan Deenen was blij met de opening die Van der Broeck bood. Projectleider Van den Herik was sceptischer. "Ik ben heel benieuwd hoe dit afloopt…"

Twee maanden geleden ontstond er ophef in Wanssum toen het projectbureau meldde dat de rondweg mogelijk pas in 2022, als laatste project, zou worden uitgevoerd. Terwijl de belofte aan het dorp was dat de rondweg er als eerste zou komen. Keesjan van den Herik zei dat het nog geen uitgemaakte zaak is. Het is ook niet zo dat de aannemer de volgorde bepaalt. "De eindregie ligt bij de opdrachtgever en dat is de stuurgroep. Die bepaalt de planning", zei hij. In de stuurgroep zit ook de gemeente Venray. De Venrayse gemeenteraad nam onlangs unaniem een motie aan waarin het college werd opgedragen de rondweg als allereerste project aan te pakken.

Van de vijf geselecteerde aannemers zijn er inmiddels twee afgevallen. Uit de drie overgebleven marktpartijen wordt het consortium gekozen dat medio 2016 aan de slag gaat met de uitvoering. Van den Herik zei dat het draagvlak en het voorkomen van hinder twee belangrijke pijlers zijn. De aannemer – een combinatie van bedrijven – zal straks de rol van het projectbureau overnemen. Daarbij blijft een goede communicatie met het dorp heel belangrijk.

"De bedrijven moeten snappen wat er in de buurt leeft", zei Van den Herik. Er spelen grote belangen in het gebied. Zo verloopt de grondverwering moeizaam. "We proberen samen met de aannemer de risico's zo veel mogelijk te beperken. En we moeten ook kansen benutten om geld te verdienen." Hij bedoelde om slim en effectief om te gaan met de grondstromen. Er wordt heel veel grond afgegraven, zoals bij de hoogwaterheul, terwijl er elders in het gebied juist zand nodig is voor bijvoorbeeld de aanleg van de rondweg en dijken en kades. Van den Herik zei dat ook enkele agrariërs graag grond willen hebben om hun percelen op te hogen om vernatting tegen te gaan.