Inwoners van Blitterswijck protesteerden in het gemeentehuis tegen de komst van een azc voor 750 vluchtelingen.
Inwoners van Blitterswijck protesteerden in het gemeentehuis tegen de komst van een azc voor 750 vluchtelingen. Foto: Simone Swinkels

Blitterswijck in opstand

BLITTERSWIJCK | Nog nooit was het Venrayse gemeentehuis zo zwaar beveiligd als maandagavond. Het wemelde van de beveiligingsmedewerkers en politieagenten in en rond de raadzaal. Daar was een informatiemarkt over de komst van een asielzoekerscentrum naar Het Roekenbosch. Rond 19.30 uur stonden zo'n 250 Blitterswijckers op de stoep. Ze moesten eerst spandoeken en ander protestmateriaal inleveren bij de bewaking. Daarna mochten ze pas naar binnen.

De inwoners van Blitterswijck willen één front vormen en duidelijk laten merken dat er nooit 750 vluchtelingen op Het Roekenbosch mogen komen. Dinsdagavond verzamelden de Blitterswijckers zich opnieuw massaal op het dorpsplein. Ditmaal om de infomarkt in het eigen gemeenschapshuis te bezoeken.

De protesten worden heviger en de sfeer grimmiger. Op de Veerweg in Blitterswijck werden maandagavond twee donkere jongemannen uit Well en Nijmegen betrapt door buurtbewoners. Ze waren een protestbord aan het vernielen. "Ze trokken een bord uit de grond", bevestigt de politie. "Het ging niet om discriminatie, maar om baldadigheid", meent de politie, die beide mannen ondervraagde maar niet aanhield.

De petitie op de website Roekenbosch2017.nl werd binnen drie dagen al meer dan duizend keer ondertekend. Blitterswijck hangt vol met affiches, posters en spandoeken. Het is de bevolking menens. De reacties op straat zijn vrijwel eensgezind. "Echte vluchtelingen moeten geholpen worden. Maar 750 vluchtelingen op een dorp van iets boven de 1000 inwoners vind ik buitenproportioneel veel", zegt Dick van Kempen. Hannie Rutten is dezelfde mening toegedaan. Zij heeft ook moeite met de gang van zaken. "Het wordt ons gewoon opgelegd, we hebben hierover geen enkele inspraak gehad. We hebben het 25 jaar geleden al meegemaakt. Toen waren het er 600. We hebben toen overlast gehad, maar achteraf viel het mee. Destijds waren het echter maar twee jaar. De tijd is veranderd, de maatschappij is veel harder geworden. Kijk maar naar de gebeurtenissen in Parijs. Stuur maar 30 gezinnen, daar hebben wij echt geen moeite mee." Hay Gooren is het met haar eens. "Die mensen moeten geholpen worden, maar 750 is veel te veel. Als het nou de helft is, dan heb ik daar nog vrede mee. Vooral alleenstaanden en ouderen hebben er heel veel moeite mee."

Martien Wolters heeft 'niks tegen asielzoekers'. "Maar ik vind dit wel een beetje veel, 750 in zo'n klein dorp. Er zijn zo veel locaties, maar tegen Paschalis zegt de burgemeester 'niet doen'. Zou het niet beter zijn om ze wat te verdelen? Laat er een stuk of wat komen, maar niet allemaal."

Wolters maakt zich ook zorgen. "Je weet niet wat er allemaal naar Blitterswijck komt. Als je ziet wat er in de wereld momenteel loos is, maak je je zeker zorgen." Dick van Kempen maakt zich ook zorgen. "Niet zozeer op het park. Maar hoe staat het met de veiligheid in de omgeving?", vraagt hij zich af.