Eigenaren vakantiehuisjes willen verhuur aan COA blokkeren

BLITTERSWIJCK | Een deel van de ruim tachtig eigenaren van huisjes op vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck verzet zich tegen het bestuur. Ze willen het bestuur aan de kant zetten. Ze proberen ook zoveel mogelijk mede-eigenaren te mobiliseren om tegen de verhuur aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) te stemmen. Ze voelen zich overvallen en vrezen waardedaling van de huisjes en dat er van park 'niets overblijft' door de komst van 750 asielzoekers.

Door Henk Willemssen

Donderdagavond 26 november nemen de ruim tachtig huisjeseigenaren in een bijzondere ledenvergadering in De Meern, vlak bij Utrecht, een beslissing over de verhuur aan het COA. Een meerderheid met één stem is voldoende. Een week later, vrijdag 4 december, is er nog een ledenvergadering. Hierin worden de statuten gewijzigd om de komst van het asielzoekerscentrum ook formeel en juridisch mogelijk te maken. Het bestuur heeft door een notaris al conceptstatuten laten opstellen. Een vereiste is dat twee derde van de eigenaren op 4 december aanwezig is en dat vervolgens ook twee derde instemt met de statutenwijziging. Daarna komt de gemeenteraad nog aan bod in een extra raadsvergadering.

Het bestuur van Het Roekenbosch heeft zelf het initiatief genomen om het vakantiepark voor vijf jaar in te wisselen voor een asielzoekerscentrum (azc). Het COA werd benaderd en na een inspectie bleek het park aan de eisen van een azc te kunnen voldoen. Daarna werd de gemeente ingeseind.

Bestuurder Anne Aan de Wiel van de vereniging van eigenaren meldde dat de meeste huisjeseigenaren beleggers zijn. "Ze willen rendement zien. Daarom hebben wij als bestuur deze stap gezet." Want de verhuur aan het COA valt voor de eigenaren gunstig uit. Veel huisjes zijn verouderd en de komende jaren ligt Het Roekenbosch midden in de bouwput van de gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Het bestuur vermoedt dat de recreatieve verhuur daardoor met 30 procent zal afnemen. Daarom komt het nu zo goed uit de huisjes voor vijf jaar aan het COA te verhuren. De eigenaren ontvangen dan een vaste vergoeding die veel hoger is dan het huidige rendement. Met het verdiende geld kunnen ze in 2021 de oude en uitgewoonde huisjes slopen en nieuwbouw plegen. De vakantiewoningen die niet worden gesloopt krijgen een volledige renovatie met onder meer een nieuwe keuken en badkamer. Er komt tevens een gedeeltelijke nieuwbouw en renovatie van de centrale voorzieningen op het park.

Omdat de werkzaamheden rond de oude Maasarm en de natuurontwikkeling dan klaar zijn, ontstaat er een prachtig nieuw vakantiepark in een mooie omgeving, zo redeneert Aan de Wiel.

Niet alle eigenaren denken er zo over. De tegenstanders verenigen zich en ze hebben al een advocaat in de arm genomen. Met zo veel mogelijk volmachtstemmen proberen ze tijdens de bijzondere ledenvergadering de verhuur aan het COA ongedaan te maken. Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan wordt er een kort geding tegen de bestuurders aangespannen.

Een deel van de eigenaren vindt het ongehoord dat het bestuur, zonder hun medeweten, al een akkoord heeft bereikt met de gemeente en het COA. "We wisten van niets. We zijn het er totaal niet mee eens", zei een eigenaresse donderdag tijdens de bijeenkomst. "Wij gaan er vol tegenaan. Het bestuur zal het nog wel voelen", zei ze strijdvaardig. Aan de Wiel reageerde: "Ik kan me voorstellen dat eigenaren zich overvallen voelen. Maar er is nog geen definitief besluit. Dat gaat op democratische wijze gebeuren. Twee derde van de leden moet instemmen."

"Als de ledenvergadering van de eigenaren het niet wil, dan houdt het op", zei Hans Gilissen. In dat geval hoeft er ook geen raadsvergadering gehouden te worden.

Het restaurant, zwembad, bowlingbanen en speelhal verdwijnen. Deze gebouwen worden, behalve het zwembad, door het COA omgebouwd tot kantoor en andere werkruimtes. Na het vertrek van de asielzoekers worden ze weer in originele staat teruggebracht. Het is nog onzeker of het zwembad - dat vijf jaar buiten gebruik wordt gesteld - nog past in de toekomstplannen. Over de midgetgolfbaan, de tennisaccommodatie en de kinderboerderij is nog geen besluit genomen.