De meeste van de ruim tweehonderd vakantiehuisjes op het Roekenbosch worden straks bewoond door 750 asielzoekers.
De meeste van de ruim tweehonderd vakantiehuisjes op het Roekenbosch worden straks bewoond door 750 asielzoekers. Foto: Henk Willemssen

'750 asielzoekers veel te veel'

BLITTERSWIJCK | De vaste bewoners van vakantiepark Het Roekenbosch willen geen 750 asielzoekers als buren op hun park. Donderdag tijdens de informatieavond in het gemeenschapshuis van Blitterswijck uitten ze hun vrees over de onveiligheid. De bewoners van de 55 huisjes - die uit de recreatieve verhuur zijn gehaald - kunnen op het park blijven. Ze zeiden niet tegen vluchtelingen te zijn, maar ze vinden 750 veel te veel. "Vluchtelingen zijn welkom, maar niet zoveel", viel herhaaldelijk te beluisteren.

Door Henk Willemssen

Volgens burgemeester Hans Gilissen ('het is 750 of helemaal niets') is het onmogelijk het aantal te verlagen. Dat bevestigde het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). "Vanwege het kostenplaatje en de efficiency", zei manager Robin van der Horst.

Bestuurder Anne Aan de Wiel van de vereniging van eigenaren meldde dat '750 de ondergrens is.'

De gemeente had donderdagavond voorzorgsmaatregelen getroffen. Aan de deur van het Blitterswijckse gemeenschapshuis stonden twee beveiligers. Iedere bezoeker werd nauwlettend gecontroleerd en iedereen moest persoonlijk de brief van de gemeente tonen. In de zaal hield een derde bewaker – eveneens strak in het pak – een oogje in het zeil.

Na alle toestanden in Steenbergen en elders in Nederland bij dit soort bijeenkomsten, wilde de gemeente niet het risico lopen dat indringers de bijeenkomst zouden verstoren.