Het gouden bruidspaar Linskens.
Het gouden bruidspaar Linskens. Foto: Lotte Kamphuis

Gouden bruidspaar Linskens

Heide | Een liefdesverhaal begint niet altijd bij het koppel zelf, maar soms ook daarbuiten. Zo ook deze week bij Piet (73) en Elly (70) Linskens-Phillipsen. Ze leerden elkaar kennen via hun zus en broer. Ook zij hadden verkering met elkaar. Hoe niet alleen mensen, maar hele families voor elkaar gemaakt blijken te zijn.

Door Inge Loonen

Eind jaren vijftig was de broer van de Merselose Elly broodbezorger. Hij kwam bij veel huizen langs, maar één daarvan was net iets specialer dan de rest: het huis van Piet. Nee, niet omdat Piet daar woonde. Het ging om de zus van Piet. Dat was namelijk zijn vriendin, en later ook zijn vrouw. Hierdoor leerden Elly en Piet elkaar kennen. En dit bloeide uit tot nóg een relatie binnen de twee families. Na zes jaar besloten Piet en Elly elkaar het jawoord te geven. Daarna vestigde het kersverse bruidspaar zich aan de Merseloseweg in Venray. "Een nieuwbouwflat", weet Elly zich nog goed te herinneren. "Toen we er kwamen wonen was zelfs nog niet alles af, dus toen heeft Piet met de accu van onze auto licht gemaakt. We hadden in ieder geval het enige verlichte kamertje van de flat!"

Die twee rechterhanden van Piet werden niet alleen voor noodoplossingen gebruikt. Hij verdiende er dagelijks zijn brood mee. Jarenlang werkte hij in de installatietechniek, en aan het einde van z'n carrière in de utiliteitsbouw. Ondertussen zorgde Elly voor de kinderen: Frank (1967) en Mariëlle (1969). Het gezin was inmiddels naar de Kempweg verhuisd en ook daar zaten de voorlopers er warmpjes bij: Piet had als eerste van de straat een verwarming geïnstalleerd.

Doordat Frank en Mariëlle in hun jeugd allebei lid werden van MMSK St. Petrus' Banden, kregen Piet en Elly er ook een hobby bij. Elly: "We hebben er allebei wel zo'n 15 jaar bij gezeten en het altijd ontzettend naar onze zin gehad. Lange tijd ben ik korpsbegeleidster geweest van de majorettes. En natuurlijk help je als vrijwilliger ook met andere klusjes, zoals de jaarlijkse taptoe." Naast Elly zat Piet ook niet stil bij het showkorps. "Ik heb met veel plezier bij het oudercomité gezeten, de grote trom geslagen en vaandel gedragen. Ook gingen we geregeld weekendjes weg, wat altijd een feest was. Ja, we hebben er echt een leuke tijd gehad."

Piet en Elly vliegen nu de hele wereld over. "Onze zoon heeft voor zijn werk in verschillende landen gewoond en daar gaan wij natuurlijk wel eens op bezoek", vertelt Elly. "Nu woont hij in Amerika, maar we zijn bijvoorbeeld ook in Singapore geweest. Zijn vrouw Monique heeft ons toen alles laten zien. Zoveel zelfs, dat we op een gegeven moment moesten zeggen dat we wel even rust wilden!" En welke van de vakanties nou het beste bijgebleven is? "Toen we, samen met Elly's zus en onze kinderen, met de vouwwagen naar de Bodensee gingen! Echt alles ging toen mis. Achteraf kunnen we er altijd nog hartelijk om lachen." Op 3 december vieren Piet en Elly hun gouden bruiloft. Gezellig thuis, met vrienden en familie. Volgend jaar met de kermis wordt het feest nog eens met de kinderen en drie kleinkinderen gevierd.

Het geheim van een gelukkig huwelijk? "Elkaar vrij laten. Bepaal niet hoe de ander moet zijn."