Dialoog belangrijk in samenleving

Venray | Een paar uur na de afsluiting van de Week van de Dialoog over vrijheid, stond afgelopen vrijdag de Westerse wereld op zijn kop door de gruwelijke aanslagen in Parijs. Eens te meer het bewijs dat het voeren van dialoog, luisteren naar elkaar en daardoor meer begrip hebben voor elkaar zo belangrijk is in de huidige samenleving.

Bijna 90 Venraynaren voerden dit jaar de dialoog over vrijheid. Zij ervoeren openheid en kwetsbaarheid en waren geraakt door persoonlijke verhalen. 'Vrijheid is de allerhoogste waarde.' Vrijheid en respect zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.' 'Vrijheid heeft altijd een relatie met je omgeving.' Het is een greep uit de gedachten die de deelnemers over vrijheid met elkaar deelden. Dat niet iedereen zich vrij voelt en andere ervaringen heeft met vrijheid bleek eveneens uit de vele gesprekken op bijzondere plekken, zoals de torenkamer van de Grote Kerk en in tbs-kliniek De Rooyse Wissel. "Vrijwel alle deelnemers kijken zeer positief terug op de gevoerde dialogen. Het feit dat mensen open zijn en bereid zijn om naar elkaar te luisteren, wordt als bijzonder prettig ervaren. Ook geven de deelnemers regelmatig terug dat ze de rol van de gespreksleiders waarderen", aldus Gerard van den Buijs namens Venray in Dialoog. Naast de Week van de Dialoog organiseerde de werkgroep Venray in Dialoog dit jaar enkele dialoogtafels op specifieke momenten en plekken. Zo waren er twee dialoogtafels op 5 mei; een Duits-Nederlandse dialoog in het gemeentehuis en één op de militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Ook gingen raadsleden met elkaar in dialoog over vrijheid en organiseerde de werkgroep samen met het Ontzorgteam een dialoog over mantelzorg en vrijheid. Ook het komende jaar is de werkgroep van plan de dialoog in te zetten bij bijzondere gebeurtenissen of over een bijzonder thema.

Wie vindt dat er in Venray een dialoog moet worden gevoerd over een bepaald onderwerp, kan contact opnemen met de werkgroep. Kijk op www.venrayindialoog.nl.


Van Heure Zinge wint festival

Groesbeek | Het koor Van Heure Zinge uit Vierlingsbeek is afgelopen zondag winnaar geworden van het Kaf van het Koren Sing & Swing Festival 2015 in Groesbeek.

Twaalf koren uit alle windstreken streden om de titel. De deelnemers vormden in hun vaak buitenissige uitdossingen een kleurrijk geheel in de grote tuinzaal, waardoor de stemming er bij binnenkomst direct goed in zat. Voor de optredende koren was het dan ook soms moeilijk om het publiek te overstemmen, maar toen Van Heure Zinge aantrad gebeurde er iets wonderlijks: een muisstille zaal luisterde geboeid naar de performance van het Vierlingsbeekse koor.

Met begeleiding van pianist Joop Verbeeten en accordeonniste Marjan Geurts bracht Van Heure Zinge vijf liedjes ten gehore. De kracht van dit koor zit niet alleen in de zang, maar vooral in de dynamiek, de verrassende wendingen en niet in de laatste plaats het enthousiasme. Dirigent Frenk van Aggelen weet muzikanten en koor steeds afwisselend van pianissomo tot forte te dirigeren en daarmee het publiek in vervoering te krijgen. Met name het nummer Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij raakte bij velen een gevoelige snaar. Toch bleef het tot het laatste moment spannend. Op de drukke afterparty, waar de hele zaal swingend naar de finale toeleefde, kwam juryvoorzitter Wim Bakker aan het begin van de avond met het verlossende woord, nadat hij eerst alle deelnemende koren gedetailleerd van feedback had voorzien.

Van Heure Zinge was de grote winnaar en het publiek stemde daar met een daverend applaus mee in.


Lesley Barents vierde op WK

Venray | Lesley Barents uit Venray is tijdens het WK bodybuilding in Boedapest (Hongarije) vierde geworden. Met meer dan 550 atleten uit 53 verschillende landen was de titelstrijd, de IFBB World fitness championships, afgelopen weekend een sportevenement van hoog niveau.

Lesley Barents verscheen zondag op het podium in een sterke line-up van negentien atleten. Vooraf behoorde de Venrayse atlete tot de titelfavorieten, een rol die ze in Boedapest meer dan waarmaakte. De eerste eliminatieronde, waar het aantal atleten werd teruggebracht tot vijftien, doorstond ze moeiteloos. Via de semifinale bereikte ze de finale van zes deelnemers en werd ze uiteindelijk vierde van de wereld. "Het was echt een heel spannende finale. Ik draaide een prima individuele ronde en was bijzonder tevreden. Dat je uiteindelijk vierde van de wereld wordt, is een prachtige beloning voor keihard werken in de voorbereiding en het weekend zelf. Een perfecte afsluiter van het jaar 2015. Nu gaan we ons voorbereiden op het nieuwe jaar 2016."


Cursus opvoeden

Venray | Vincent van Gogh start in samenwerking met Rubicon Jeugdzorg met de cursus Positief Opvoeden voor ouders voor wie de opvoeding lastig is en waarbij het kind gedragsproblemen heeft of dreigt te ontwikkelen.

In deze cursus leren de ouders positieve opvoedingsvaardigheden waardoor de opvoeding gemakkelijker zal verlopen. De cursus bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten en drie telefonische sessies waarin de begeleiders van de cursus individueel met de ouder bespreekt hoe het thuis gaat.

De cursus gaat eind november van start in Venray. Informatiepunt Vincent van Gogh (0478)527066 of e-mail informatiepunt@vvgi.nl.