Geen steun oppositiepartijen voor lagere ozb huiseigenaren

VENRAY | Het is de oppositiepartijen niet gelukt de onroerendezaakbelasing (ozb) te verlagen. De vijf fracties kwamen vorige week tijdens de begrotingsbehandeling met het voorstel de stijging van de ozb voor volgend jaar te beperken tot het inflatiepercentage dat rond 1 procent ligt. Het college houdt vast aan de voorgenomen verhoging van 2,7 procent. Omdat er anders een flink gat in de begroting wordt geslagen.

Door Henk Willemssen

De drie coalitiepartijen CDA, D66 en Samenwerking steunden het college waardoor het voorstel (11 voor, 15 tegen) werd verworpen. Het college heeft voor deze raadsperiode (2014-2018) een verhoging met de zogeheten macronorm afgesproken. Dit is het gemiddelde stijgingspercentage van alle gemeenten. Deze norm ligt een stuk hoger dan het inflatiecijfer. inVENtief, PvdA, PP2, SP en VVD vinden dat de burgers al genoeg getroffen worden door lastenverhogingen. De vijf partijen vinden het ook ongepast bewoners met een eigen huis of bedrijfspand extra te pakken om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen. Voor een gemiddeld huishouden met een eigen woning stijgt de lastendruk volgend jaar in Venray minimaal (0,5 procent): van 673,15 naar 676,66 euro. Ondanks de stijging van de ozb. De afvalstoffenheffing, die kostendekkend is, valt volgend jaar veel lager uit. Daardoor blijft de totale lastendruk binnen de perken.

De oppositiepartijen halen aan dat de macronorm zijn langste tijd heeft gehad. Een landelijke werkgroep heeft zich gebogen over de systematiek van de ozb. Het is de grootste inkomstenbron voor gemeenten. Uit de evaluatie blijkt dat de macronorm geen effectief instrument is. De werkgroep pleit daarom voor afschaffing en komt met alternatieven. Daarover moet het kabinet nog een besluit nemen. Het plan is na 2016 de ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing samen te voegen in de nieuwe woonlastennorm.

Een voorstel dat wel een meerderheid haalde is de aanpak van de stationsomgeving. De laatste jaren is er al veel verbeterd in en om het treinstation in Oostrum. Toch vindt het CDA dat de buurt nog verkeersonveilig is. Ook zouden de reizigers een 'onveilige beleving' hebben op het station. Veel scholieren en werknemers reizen met de trein van en naar Venray. Het station en de omgeving moeten daarom een goede uitstraling hebben, vindt het CDA dat steun kreeg van D66 en Samenwerking. De vijf oppositiepartijen verwierpen de stationsmotie.

De motie van inVENtief, PP2 en PvdA over het energiebeleid werd unaniem aangenomen. Venray heeft als doel gesteld in 2030 energieneutraal te zijn. De drie partijen vinden evenwel dat er nauwelijks concrete plannen zijn voor het milieu-, energie- en groenbeleid. Ze spreken van een vage doelstelling, terwijl er juist kansen liggen voor Venray om koploper te worden op milieugebied. Het zou ook een flinke impuls zijn voor de werkgelegenheid. inVENtief, PP2 en PvdA pleitten daarom voor een actievere rol. Wethouder Martijn van der Putten (D66) deed de toezegging op korte termijn met een plan van aanpak te komen.

De aanpak van de Bomenbuurt staat al langer op de politieke agenda, maar concreet gebeurt er weinig. Dat was voor inVENtief, PP2, Samenwerking en VVD aanleiding opnieuw een motie in te dienen. Vier maanden geleden nam de raad al een voorstel aan waarin het college werd opgedragen voor november met een tijdsplanning te komen. Het gaat om de plannen voor de flats aan de Zuidsingel, zorgcentrum Beukenrode en het braakliggende terrein van de voormalige biologische school. Deze ontwikkelingen hangen nauw samen met de complete renovatie van de openbare ruimte (straten, trottoirs, verlichting en groen) in de Bomenbuurt. Met een ruime meerderheid werd de motie aangenomen. Alleen het CDA stemde tegen.

De motie van inVENtief en Samenwerking om te stoppen met de inhuur van oud-medewerkers in het gemeentehuis haalde geen meerderheid. De twee lokale partijen vinden het ongewenst dat vertrokken ambtenaren weer via een omweg als externe inhuurkracht terugkeren op hun post. De andere fracties steunden het voorstel niet omdat de gemeenteraad niet gaat over de interne bedrijfsvoering. Dit is een zaak van het college.