Nel van Rijswijck-Martens is zondag koninklijk onderscheiden.
Nel van Rijswijck-Martens is zondag koninklijk onderscheiden. Foto: Hoedemaekers Venray

Lintje voor Nel van Rijswijck

Oirlo | Burgemeester Hans Gilissen heeft zondag samen met gedeputeerde Patrick van der Broeck uit Oirlo een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Nel van Rijswijck-Martens (84) uit Oirlo. Zij ontving de onderscheiding ter gelegenheid van de presentatie van het boek 'Deportatie van onze jongens'.

Nel van Rijswijck uit Oirlo is de initiatiefneemster van het boek 'Deportatie van onze jongens'. In 2014 heeft zij de Stichting Ald Oeldere bereid gevonden met dit project aan de slag te gaan. Ze heeft in de loop der jaren vele dagboeken en gegevens over de Oirlose gedeporteerden verzameld.

Zij is sinds 1975 maatschappelijk actief, waarbij de nadruk ligt op het behoud en het uitdragen van het cultuurhistorisch erfgoed. Zo was zij betrokken bij de oprichting van de Stichting Ald Oeldere (1980) en vervulde van 1980 tot 2010 een bestuursfunctie, waarvan ruim 10 jaar als voorzitter.

Ook was zij actief voor de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Sinds 2003 maakt Nel van Rijswijck deel uit van de Archeologische Werkgroep Venray.

Zij heeft meer dan 30 jaar archeologische veldverkenningen verricht in Oirlo en omgeving en actief meegeholpen bij opgravingen. Ook was ze mede organisator van meerdere tentoonstellingen en nam ze het initiatief tot het oprichten van de twee oorlogsmonumenten in Oirlo en een jaarlijkse herdenkingsdienst. Ze gaf regelmatig lezingen over archeologie en de Oirlose geschiedenis aan de leerlingen van de basisschool en hielp leerlingen van het voortgezet onderwijs met hun projecten.

De uitgave van de boeken 'Sporen die bleven' (1996), 'Oirlo in oorlog' (2009), zowel als het zondag gepresenteerde boek over de Oirlose gedeputeerden zijn mede door haar initiatief tot stand gekomen.

In het Venrays Museum was Nel van Rijswijck een vaste vrijwilliger en gastvrouw. Haar grote kennis over de Venrayse en Oirlose cultuurhistorie bracht zij gepassioneerd over op de bezoekers van het museum.

Als lid van de dorpsraad in Oirlo heeft Nel van Rijswijck jarenlang een prominente rol vervuld (1975-2003). Zij nam tal van initiatieven en droeg bij aan allerlei ontwikkelingen in het dorp. Zo stond ze aan de wieg van de bejaardengymnastiek, was ze betrokken bij de bouw van bejaardenwoningen in de beginjaren '80 en werkte ze mee aan de renovatie van het Oirlose dorpsplein. Ondanks haar respectabele leeftijd schuift ze nog met regelmaat aan bij de vergaderingen van de Oirlose dorpsraad.Nel van Rijswijck-Martens is zondag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto; Hoedemaekers Venray.